Altında katman katman uygarlık barındıran, şiirin kendine mana bulduğu şairler kenti Kahramanmaraş’ta, modern resim alanında yeni yetenekler yetişiyor. Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde eğitim alan öğrenciler, ünlü ressam Pablo Picasso olma yolunda ilerliyor.

Şair Sunay Akın’ın dizelerinde “Adamın Su Gibi Akanıdır Maraş” tabir ettiği Kahramanmaraş, şiire başkentlik ettiği gibi resim çalışmalarında da yol kat etmeye başladı. 2006 yılında kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi, genç resim yeteneklerini yetiştirerek ünlü ressamların çıkması için çalışıyor. Üniversiteler arası resim şampiyonasına 3 dönemdir ev sahipliği yapan fakülte, çağın gerektirdiği şekilde eğitim vererek, öğrencileri teknik manada yetişmesini sağlıyor. Şiirde maharet kazanan kent üniversitenin yardımı ile bu başarısını resim, moda tasarımı, müzik gibi alanlara taşımaya hazırlanıyor.

YETENEKLİ VE GENÇ NESİLLER YETİŞTİRMEK

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, amaçlarının genç ve yetenekli nesilleri yetiştirmek olduğunu söyledi.

“Kahramanmaraş tabi edebiyatçılar ve şairler şehridir. Gerçeği de odur” diyen Dekan Özkarcı: “ Bizim de Fakülte olarak amacımız, yetenekli ve genç nesiller yetiştirmek. Fakültelerin temel gayesi yetenekli olan öğrencilerimize sanat eğitim vermektir.

KENDİ KÖKLERİMİZDEN GELEN EĞİTİMLERİ VERMEK

Burada nasıl sanat eğitimi vereceğiz. Kendi köklerimizden. Kendi kültür ve değerimizden beslenerek evrensel boyutlarda bir sanat eğitim vermektedir. Çünkü hiçbir sanatçı milli olmadan evrensel boyutlara ulaşamaz. Biz evrensel ölçeklere ulaşmış dünya sanat tarihinde şöyle bir göz attığımız zaman, evrensel boyutlara ulaşan sanatçıların kendi kültürlerinden ve kendi değerlerinden beslendiğini görürüz. Burada da bizim amacımız, resimde müzikte, tekstil moda tasarımında olsun kendi değerlerimizden ve kendi değerlerimizden ilham alarak beslenerek ulaşmaktır” dedi

FATİH SULTAN MEHMET HAN ZAMANINDA RESİM YAPILMIŞ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, Modern resmin 1478 yılından yani Fatih Sultan Mehmet Han zamanından bu yana çizildiğini belerterek şunları dile getirdi: “Bizim Türk sanat olarak minyatür sanatımız var. Avrupai tarzdaki resim ile batılılaşma dönemi ile tanışıyoruz ama, esasında bunun kökeni de daha da gerilere gider. Fatih Sultam Mehmet Hana kadar gider. Hükümdar olduğu zaman 1478 yılında İtalya’da Rönesans dönemini ünlü ressamlarından Gentile Bellini’yi İstanbul’a davet ederek o meşhur, potre resmini poz vererek yaptırmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han, nakkaş başı olan Sinan Paşayı, Avrupai tarza resim eğitimi alması için İtalya’ya gönderiyor. Esasında batı tarzındaki resmin ilk başlangıcı Fatih Sultan Mehmet Han zamanında uzanıyor. Bununla beraber 18’inci yüzyılda Avrupa ile kültürel bakımından yakınlaşınca resim eğitimi almak amacıyla genç yetenekler gönderilerek batı tarzında eğitim aldırılmıştır”

ÖĞRENCİ YETENEKLERİ KEŞFEDİYOR

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Aksoy’da şunları dile getirdi: “Buradaki öğrencilerimizin hepsi formasyon eğitimi alıp resim öğretmeni olabiliyorlar. Kendilerini geliştirdiği takdirde bir yerlerde olabilirler. Öğrencilerin hepsi KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesinden güzel bir eğitim alıyor. Ama öğrenci kendini geliştirmek arzusu içinde olursa, güzel bir eğitim alıyor. O kendi emeği ile bir yere geliyor”

HAYALİMİ KSÜ’DE GERÇEKLEŞTİRDİM

Küçük yaşlardan bu yana kendini hedef koyduğu resim bölümünü kazanan ve bu uğurda onlarca güzel eser ortaya çıkaran KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencisi Zeliha Alıcı ise şunları dile getirdi: “Resimle çok küçük yaşlarda tanıştım. Uzun zamandır benim hayalim bu işin içinde olmaktı. Gerek hocalarımın, gerekse benim isteğim ile geldiğim bölüm. Genelde tavsiye ederlerdi. O yüzden buradayım.

RESİM ÇİZERKEN HERKES RAHATLADIĞINI SÖYLER

Huzurlu hissediyorum. Klasik bir söylem ama huzurlu hissediyorum. Resim insanın içinde olan bir yetenek, ama teknik girdiği zaman sonradan ortaya çıkan sanattır. Bu da sanat eserinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Ne kadar çok çalışıp ne kadar çok seversek o kadar ilerlerler. Her zaman bu işin içinde oluruz.

BUNU BEN Mİ YAPTIM

Bir resim ortaya çıktığı zaman; ‘Vay be bunu ben yaptım’ diyorum. Öyle bir şey. Resimleri gösterdiğim insanların hayran kalıyor. Hatta isteyen çok oluyor. Kendilerinde olsun istiyorlar. Tebrik ediyorlar. Okuldan sonra ki hayalim resmin içinde olmak ve bunu mesleki hayatıma da yansıtmak istiyorum. Ama ben bunu hobi olarak yapabilirim. Grafik tasarım eğitimi de alıyorum aynı zamanda dijital çizim ve tasarım üzerinde durmak istiyorum. Üretken ve tasarımcı yönümü geliştirebilecek bir sektör bu benim işim. KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi eğitim gayet yeterli. Dekanım ve hocalarımızın hepsinden gayet memnunum”

Haber: Mustafa Kılınç