Takvimler 6 Şubat 2011’i gösterdiğinde Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür havzası olan Çöllolar kömür sahasındaki göçükte 1 işçi hayatını kaybetti. Aradan 4 gün geçti. İşletmenin, ‘göçük altında kalan iş makinelerini kurtarmak ve kömür üretimine devam edilmesini sağlamak’ gerekçesiyle işe devam ettiği alandan, bu kez de 10 madencinin göçük altında kaldığı haberi geldi. 
150 bin metrekare alanda 100 milyon metreküp toprak ve kömür, 40 metre yüksekliğinde bir alanı doldurdu. Devasa göçüklerde 11 işçi hayatını kaybederken bu işçilerden sadece Yaşar Alkaya ve Ruşen Demir’in cenazelerine ulaşılabildi. Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat’ı ise toprak adeta yuttu. Aramadan sonuç alınamayınca çalışmalar birkaç günün ardından durdu. Aradan geçen 5.5 yıldan geriye ise sadece ateş düşen 11 ocak ve yalnızca bir ailenin yıllardır karara bağlanamamış hukuk mücadelesi kaldı. 

Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2012’de açılan davada 18 celse geride kaldı. Başlangıçta, 11 kayıp yakını ailenin tamamı, sorumluların yargılanması talebindeydi. 4 yılın ardından ise hukuk mücadelesine devam eden sadece 1 aile kaldı. O da, işçilerden Muhsin Koşan’ın ailesi. Aradan geçen zamana rağmen ailesinin acısı hiç dinmedi. 

‘Parayla ölçülemez’
Koşan’ın elektrik teknikeri kardeşi Ali Koşan, yargılama sürecinin adil devam etmesi gerektiğini belirtiyor: “Davalı taraf adaleti yanıltıyor. Her şeye rağmen hukuk mücadelemizi devam ettireceğiz. Beklediğimiz sonuç çıkmazsa, AYM’ye, AİHM’e gideceğiz. Bu da mı olmadı? Mahşerde görüşeceğiz. Göçükten günlük 5 kürek toprak alınsaydı, şimdiye cenazemize kavuşurduk. Olayı doğal afet olarak lanse ettirmeye çalışıyorlar. Bu sürede uzlaşma anlamında para teklif ettiler. Geri çevirdik. İnsanları parayla satın alabileceklerini sanıyorlar. Bir insanın canı parayla ölçülemez.” 


‘Canları hiçe sayıldı’

Davanın 19’uncu celsesi 16 Haziran’da. Mahkeme heyetinin bu celsede kararını açıklaması bekleniyor. Koşan ailesinin avukatı Arif Emre İlhan, sanık sıfatıyla esas yargılanması gerekenlerin ve projeye onay verenlerin yargılanmadığını söyleyerek, “Kömürün bir an önce çıkarılmasını teşvik ederek, daha çok para kazanmak için birçok hata yapıldı. İşçilerin canları hiçe sayıldı. 5 yıldan fazla zaman geçti. Makul sürede yargılama bitirilemedi” diye konuştu.

Milliyet / Arif Balkan - İstanbul