Kahramanmaraş Kalesi'nin neredeyse 3 yıldır kapalı olması, yapılan tüm haberlere rağmen açılmaması ve ikna edici bir açıklamada yapılmıyor olması sosyal medyada ve halk arasında çeşitli iddiaların ortaya atılmasına neden oluyor. Kahramanmaraş Kalesi ile ilgili ortaya atılan iddialar ise akıl alır gibi değil.

Kahramanmaraş Milletvekilleri tarafından yapılan ortak açıklamada "Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Kahramanmaraş Kalesi derhal açılsın talimatı verdiği" ifade edilmişti. Ancak milletvekillerimizin açıklamasına ve Bakanın emrine rağmen Kahramanmaraş kalesinin açılmıyor olmasının ardında gerçekten sosyal medyada dolaşan iddialar mı var?

Halk arasında kulaktan kulağa yayılan söylentilere göre Kahramanmaraş Kalesi'nde büyük bir göçük meydana geldiği ve bu göçüğün altından çıkarılan tarihi eser ve hazinelerin kamyonlarla taşındığı iddia ediliyor. Daha önceki yıllarda da Kahramanmaraş Kalesi'nde kaçak kazılar yapıldığı ve akıl almaz miktarda altın bulunduğu söylentisi yayılmış ve bu iddialara herhangi bir yalanlayıcı cevap verilmemişti.

Haber46'da 19 Haziran 2019 tarihinde yayınlanan haberde "Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Kahramanmaraş Kalesi derhal açılsın talimatı verdiği" bizzat Kahramanmaraş Milletvekilleri Ofisi tarafından açıklanmıştı. Ancak ilgili haberin yayınlanmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen kalede açılmasına dönük bir hareket yok.

Haber46 olarak vatandaşlarımızdan gelen soruları biz de ilgililere yöneltiyor ve soruyoruz:

1. Kahramanmaraş Kalesi'nin restorasyonunu hangi firma kaç lira bedelle yaptı çalışkaleden herhangi bir tarihi eseri dışarı çıkmanın bitiş tarihi ne zamandır?

2. Kahramanmaraş Kalesi restorasyonu tamamlandı mı? şu anda kale içinde herhangi bir çalışma var mıdır?

3. Kahramanmaraş Kalesi içine kimler girip çıkmaktadır? Bu girip çıkanlarla ilgili nasıl önlemler alınmaktadır? Bu kişilerin herhangi bir tarihi eseri dışarı çıkarmasını engelleyecek tedbirler alınmakta mıdır?

4. Kalede göçük olduğu iddiaları doğru mudur? Doğruysa göçük altında define bulunmuş mudur?

5. Kalede göçük altından çıkarılan definenin kamyonlarla çıkarıldığı iddiaları doğru mudur?

6. Çalışmalar kimlerin gözetiminde ve denetiminde yapılmaktadır? Restorasyon boyunca gece gündüz gerekli önlemler alınmış mıdır?

7. Çalışmalar yapılırken güvenlik kamerası desteğ alınmış mıdır ve çalışmaların her anı kamera ile kayıt edilmiş midir?

8. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Kahramanmaraş kalesi derhal açılsın talimatına rağmen kaleyi açmamakta direnenler kimlerdir? 

Tüm bu soruların kamuoyunda yanlış anlamalara meydan vermemek için ivedilikle cevaplanmasını rica ediyoruz.