BİLSEK Derneği'nde yapılan toplantıya çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu'nun başkanları ile Üniversite hocaları katıldı.

 Kurtuluşun 100. yılında Kahramanmaraş Platformu adına konuşan Platform Sözcüsü Ali ÇAM “Çok kıymetli Kahramanmaraş sevdalıları ve değerli basın mensupları”¦ Yaklaşık 8 ay önce başlayan ve Kurtuluş'unun 100. yılında hayal ettiğimiz Kahramanmaraş'ı konuştuğumuz projemizin ilk aşaması bu gün sona ermiş bulunuyor.”  sözleriyle başladığı basın açıklamasında platformun kuruluş amacını ve süreci anlattı.

Daha yaşanabilir bir Kahramanmaraş için 70'e yakın sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiğini ve ortaya bir metin çıktığını anlatan ÇAM söyle devam etti:

“Kahramanmaraş'ı seven, daha yaşanabilir bir şehir hayali kuran, suçu başkalarının üzerine atmak yerine elini taşın altına koyan, eleştirmek yerine yol gösteren, çözüm üreten ve çözümün bir parçası olmayı kabul eden çok sayıda kişi ve kurumla bu günlere geldik.”

Kurtuluşun 100. yılında Kahramanmaraş Platformu Sözcüsü Ali ÇAM konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu gün, sekiz aylık yorucu bir sürecin sonunda, tarihi bir günde huzurlarınızdayız. Bu gün burada, çalışma alanları farklı 70'e yakın Sivil Toplum Kuruluşunun altına imza attığı bir metni sizlerle paylaşıyoruz. Bildirgeye aynı zamanda proje web sitesi www.hedef12subat2020.com sitesinden de elektronik imza atılabilecek.

Çok büyük bir onurla ifade etmek istiyorum ki bildirgeyi ulaştırabildiğimiz kuruluşların tamamı metnin altına hiçbir şart öne sürmeden imza atmış bulunuyor. Bu bildirge, 1 milyon Kahramanmaraşlının altına gönül rahatlığıyla imza atabileceği bir metindir. 

Bu gün 6 yıl sürecek büyük bir projenin ana metni ortaya çıkmış bulunuyor. Altına imza attığımız ve daha yaşanabilir bir şehir hayalimizi ortaya koyduğumuz bu bildirge aynı zamanda Kahramanmaraş için bir değişim ve dönüşüm hareketinin başladığını gösteren bir belge olarak da önem taşıyor.

Bu metni hazırlayanların ve altına imza atanların hiçbir siyasi kaygısının olmadığının, bu birlikteliğin bir menfaat buluşması anlamına gelmediğinin, hepimizin ve herkesin daha yaşanır bir şehir hayalimizi ortaya koyduğumuzun da ayrıca bilinmesini istiyorum.

Bizler şehrimizin gelişiminde bir takım çevresel, demokratik, kültürel, sosyal ve ekonomik sorunlar olduğunu, bu sorunların ciddi boyutlara ulaştığını ve artık adı geçen sorunlarla yüzleşme zamanımızın geldiğini düşünüyoruz.

Bu sorunlarla yüzleşirken tüm kusuru başkalarına yüklemenin ve kendimizi sütten çıkmış ak kaşık gibi görmenin uygun olmadığına inanıyoruz. Bu şehri daha yaşanabilir kılmak için bu metnin altına imza atan bizler başta olmak üzere herkes üzerine düşen görevi tam olarak yapmalıdır.

Bizler bu gün burada şehrimizde yaşayan vatandaşlarımıza ve gelişme süreçlerinde yer alan herkese iyimser, iddialı ve yoğun beklentileri olan bu mesajımızı iletmek istiyoruz.

Bu beyannameyi, Kahramanmaraş'ın bütününde değerlerin paylaşımına ve deneyimlerin karşılıklı alışverişine dayalı yeni bir kentsel proje oluşturmaya çağrı olarak sunuyoruz.
Kahramanmaraşlının 1920'de yazdığı destansı zaferin bir benzerini Kurtuluş'unun 100. yılında bir defa daha yazmak üzere siyasetçiler, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tüm bireyleri bu mücadelede omuz omuza vermeye davet ediyoruz.
Bu arada projenin sadece ilk aşaması sona ermiş olup, belirlediğimiz alt alanlarla ilgili gelecek hafta Çarşamba gününden itibaren her Çarşamba toplantılar yapacağız. Bu toplantılarda sorunlar daha ayrıntılı ele alınacak ve kapsamlı çözüm yolları sunulacaktır. 
Yolumuz açık olsun.”

Basın açıklamasının ardından soruları cevaplayan Ali ÇAM ortaya çıkan 4 sayfalık bildirgenin toplumun tüm kesimine bir mesaj niteliği taşıdığını ve bu bildirgenin sadece belli bir kesime hitap etmediğini anlattı.

Daha sonra söz alan platform üyeleri de proje ile ilgili düşüncelerini açıkladılar.

Kahramanmaraş Kültür Sanat Evi Derneği Başkanı Oğuz PAKÖZ 4 sayfalık beyannamenin tamamını okudu ve projeye katkı veren herkese teşekkür etti.

Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren'de yaptığı açıklamada projeyi ortaya atan Ali ÇAM'a teşekkür etti ve “Biz uzun yıllardır Kahramanmaraş'la ilgili düşüncelerimizi, hayallerimizi birbirimizle paylaşıyoruz. Bu yönden bakıldığında bu 4 aylık bir proje değil. Bu bildirgeye çok büyük önem verdik. Saatlerce tartıştık. Bazen bir tek kelime için yirmi dakika tartıştığımız oldu. Sonuçta tüm Kahramanmaraş'ı kucaklayan ve herkesin altına imza atabileceği bir metin haline geldi. Bu çalışma elbette burada kalmamalı. Büyüyerek devam edeceğini ve toplumun her kesimine yayılacağını düşünüyorum” dedi.

KASAİD Genel Sekreteri Ahmet GÖRGÜLÜ'de yaptığı açıklamada projeye duyduğu güveni ifade etti ve bu projenin Kahramanmaraş için bir dönüm noktası olabileceğini anlattı. GÖRGÜLÜ şunları söyledi:

“Projenin daha geniş kitlelere yayılması adına tüm Sivil Toplum Kuruluşlarıyla yeni bir toplantı yapılarak projenin devamında daha fazla katılım sağlanabilir. Projeden haberdar olmayan ya da haberdar olup da fikirlerini yansıtma fırsatı bulamayan Sivil toplum kuruluşları da böylece projeye dahil edilmiş olacaktır.”

Prof. Dr. Mustafa Gül'de yaptığı açıklamada projeye olan güvenini ifade etti ve “Kahramamaraş'ın sorunlarının ne olduğu herkes tarafından biliniyor. Biz burada sorunları bir defa daha dile getiriyor ve çözüm yolları sunuyoruz. Projeye iyi niyetle emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Hedef 12 Şubat 2020: Kurtuluş'un 100. yılında Kahramanmaraş” projesini isteyen vatandaşlarımız www.hedef12subat2020.com sitesinden elektronik imza atabilecek.