K.Maraş'ın milli mücadelesinde kaleden Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının çekilmesinin 100'üncü yıldönümü törenle kutlandı.

Şehrin düşman işgalinden kurtuluşunda önemli bir yere sahip olan Bayrak Olayı'nın 100'üncü yıldönümü kutlamaları; Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Garnizon Komutanı Albay Emin Mehmet Terzioğlu, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların Şeyh Adil Mezarlığı’ndaki Bayrak Olayı'nın sembol isimlerinden Rıdvan Hoca’nın kabrinin ziyaret edilmesiyle başladı.

Buradaki programın ardından Atatürk Meydanı’ndaki törene geçildi. Burada bir konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 100 yıl önce yaşanan Bayrak Olayı’nın çok iyi okunup anlatılması gerektiğini söyledi. Güngör, şöyle konuştu:

"Bayrak Olayı ile başlayan istiklal mücadelemiz Sütçü İmam’ın hedefini bulan kurşunuyla devam etti. O gün karşılarında Sütçü İmam'ı, Aslanbey’i, Rıdvan Hoca’yı, Abdal Halil Ağa’yı, Ali Sezai Efendi’yi, Senem Ayşe’yi buldular. Bugün ise Ömer Halisdemir’leri buluyorlar. Tıpkı 100 yıl önce Ulu Camii’nde toplanıp kaleye hücum eden dedelerimiz gibi 'Ya istiklal, ya ölüm diyoruz'."

Güngör'ün konuşmasının ardından Avukat Mehmet Ali Kısakürek’in Fransız bayrağını kalede görerek kaleme aldığı ‘Alem-i İslam’a Hitap’ beyannamesi okundu.

HABER FOTOĞRAFLARI

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın kahramanlık marşlarından oluşan konseri, Abdal Halil Ağa’nın torunlarının davul gösterisi ve halk oyunları ekibinin performansının ardından protokol ve davetliler kaleye yürüyerek 100 yıl önce yalanan olayı canlandırdılar. Tören, kalede Türk bayrağının göndere çekilip bayrak motifli balonların gökyüzüne bırakılmasıyla sona erdi.