3 yıl önce Elazığ’ın Ağın ilçesi Altınayva köyünde ‘İsrail ajanı’ olduğu şüphesiyle röntgeni dahi çekilen kuşla benzer özelliklerde olan kerkenezin, İsrail’de kayıt altına alındığı öğrenildi. Kuşun ayağındaki halkanın ise üreme alanları ve göç takvimini izlemek için kuşun ayağına takıldığı ortaya çıktı.

Şanlıurfa’dan Elbistan’a gelen Ömer Kırmızı isimli biçerdöver operatörü, biçtiği buğday tarlasında ayağında İbranice ‘E-25062 Tel Avivunia İsrael’ yazan kerkenez kuşu buldu. Vücudunda herhangi bir yara izine rastlanmayan kerkenez, ayağındaki ‘İsrail’ yazısı bulunan halka nedeniyle mahalle sakinlerinin ilgi odağı oldu. İlk etapta kuşu, ayağındaki yazıdan dolayı İsrail’den Türkiye’ye gönderilen ‘ajan’ olarak değerlendiren vatandaşlar, çevrede kuşu uydudan izlemeye yarayan verici aradı. Vatandaşların, kuşun İsrail ajanı olmadığını anlaması ise uzun sürmedi. Kuşun, İsrail’de kayıt altına alındığı ve ayağında taşıdığı halkanın yaşam alanı olan bölgeyi işaret ettiğini öğrenen vatandaşlar rahat bir nefes aldı.

Olayı ilginç olarak nitelendiren biçerdöver operatörü Kırmızı,"Elbistan’a bağlı Kalaycık Mahallesi’nde biçim yaparken biçerdöverin önünde bu kuşu gördüm. Biçerdöveri durdurup kuşu kontrol ettim. Yaralı olup olmadığına baktım. Yaralı olmadığını gördüm. Ayağındaki bilezik dikkatimi çekti. Üzerinde numaralar ve İsrail yazıyordu. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmamıştım. Ayağında İsrail yazan bir kuşun Türkiye’de olması ilginç bir durum. Herhalde yolunu kaybetti. Göç ederken yanlışlıkla buraya kadar geldi. Bilemiyorum” dedi.

İSRAİL AJANI FOTO GALERİ

Doğal yaşamı çok sevdiğini kaydeden Kırmızı, vatandaşlara bu tür hayvanlarla karşılaştıklarında mutlaka yetkililere bildirmeleri çağrısında bulunarak, “Tabiatı, hayvanları çok seviyorum. Bulunduktan sonra yetkililere teslim edilip doğal yaşamına döndürülen çok hayvan gördüm. Bu hayvanı da tekrar doğal yaşamına döndürmek hem de insanların bunu görüp bilinçlenmesi için yetkililere teslim edeceğim. Vatandaşlarımızın bu tür hayvanları gördüğü zaman doğa korumayla ilgili birimlere haber vermesini istiyorum. Daha önceden de büyük bir kartal bulmuştum. Onu doğa korumaya teslim ettim. Kanadı kırıktı. 1 ay sonra beni arayarak kanadının iyileştiğini ve hayvanat bahçesine gönderdiklerini söylediler. Bu hayvanı da doğa koruma yetkililerine teslim edeceğim” ifadelerini kullandı.
Kerkenezin Elbistan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği’ne teslim edilmesinin ardından sağlık kontrolünden geçirileceği ve ayağındaki halkanın da incelenmek üzere Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne gönderileceği öğrenildi. Halkanın incelenmesinin ardından İsrail’den binlerce kilometre uzağa kadar gelen kuşla ilgili daha detaylı bilgi edinileceği kaydedildi.