Diyanet İşleri Başkanlığı,  ezan, kamet ve salanın güzel ve cami musikisi formlarına uygun olarak okunmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu düşüncesinden yola çıkarak toplumu din konusunda aydınlatmakla görevli yürüttüğü din hizmetlerinin daha kaliteli ve verimli hale gelmesi için her alanda olduğu gibi bölgesel alanlarda da Müezzinlerin eğitimini üstlenmeye bilgi ve becerilerini geliştirmeye devam ediyor.

Bu kapsamda, Vatandaşların dini hayatına rehberlik eden din görevlilerinin musikî kabiliyetlerini geliştirmeleri, ezan, kamet ve salâ okuyuşlarını daha iyi seviyeye getirmeleri ve daha nitelikli hizmet sunmalarını sağlamak amacıyla Kahramanmaraş ve İlçelerden seçilen 20 Müezzin kayyım dört haftalık hizmet içi eğitim kursuna tabi tutuldular.

Muhammed Gevher Kur’an Eğitim Merkezi salonunda verilen Ezan ve Makam kursuna İlçelerden katılan din görevlileri Eğitim merkezinde yatılı olarak ta kalabiliyorlar. Ezan Ve Makam kursunu, İstanbul Sultan Ahmet Camii Müezzini Mehmet Hadi Duran ile yine Ezanı güzel okuma Türkiye birincisi olan İstanbul Üsküdar Çinili Camii Müezzini Dursun Şahin veriyor. Hizmet içi eğitim kursunda aynı zamanda belirlenen makamlar üzerine tasavvuf musikisi eserleri de seslendiriliyor.

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç güzel ezanımızın güzel okunmasına yönelik müezzinlere kurs düzenlediklerinin altını çizdi. Müftü Sürgeç; “ Temel beş makama yönelik pratik uygulamalar yapıldı. Gayemiz Kahramanmaraş semalarında ezanımızın en güzel şekilde icra edilmesidir. İnsanlarımız İslam’ın evrensel çağrısı olan bu ezanımızı en güzel şekilde duymasıdır. Personele hizmet içi eğitimlerimiz yoğun bir şekilde devam edecektir. Bu vesileyle İstanbul’dan buraya gelip bize tecrübelerini paylaşan değerli hocalarımıza şükranlarımız sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

İstanbul Sultan Ahmet Camii Müezzini Mehmet Hadi Duran eğitimle ilgili açıklamasında, öncelikli özelliklerinin başında beş ana makamda, beş farklı vakitte, beş farklı ezanı müezzinlerle talim etmek olduğunun altını çizdi. Hadi Duran kurs bitiminde Kahramanmaraşlılar daha güzel ezan dinleyeceklerini de kaydederek, “ Burada bunun gayreti içindeyiz eser ve metin olarak yardımcı oluyoruz.”şeklinde konuştu.

Ezanı Güzel okuma Türkiye birincisi, Üsküdar Çinili Camii Müezzini eğitmen Dursun Şahin ise makamlara göre ezan ve sala çalışmasının güzel sonuçlarının ileride görüleceğini kaydederek; “ Arkadaşlarımız zaten seçme gelmişler, hepsi başarılılar sesleri çok güzel. Biz sadece İstanbul tavrını, orada yapılan nameleri gösterme açısından yardımcıyız. Hem biz onlardan güzel nameler alıyoruz hem de onların okuyuşundan farklı nameleri biz alıyoruz. Okuyuşumuzu sedamızı daha hoş tutmaya gayret ediyoruz. Anadolu’da bu çalışmalar az yapılıyor, böyle bir kursun açılmasına vesile olan İl Müftümüz Celal Sürgeç’e teşekkür ediyoruz.”dedi.

 Hizmet içi eğitim kursuna katılan din görevlilerinden kurs başkanı Doğukent Camii İmam hatibi Ali Sarıkaya ezanı güzel okuma kursunun çok faydalı geçtiğini dile getirerek, hizmet içi eğitim kursunu açan İl Müftüsü Celal Sürgeç’e teşekkür etti. Kursa Elbistan İlçesinden katılan Mustafa Avni Çelik ise verimli bir kurs dönemi geçirdiklerini belirterek Kahramanmaraşlıların bundan sonra daha güzel ezan duyacağını söyledi. Kurs akşamları yapılan  toplantılarla da pekiştiriliyor.

İl Müftülüğü tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim kurslarının devam edeceği kaydedildi.