Çin Devletinin Uygur Türklerine yaptığı zulmü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Yüksek Lisans öğrenimi gören Muhammad Atavullah bir video çekerek anlattı. Atavullah: “Elimde bulunan listede 42 kişinin ad ve soyadları bulunmaktadır. Onlar Çin Nazi kampında ya da cezaevlerinde tutulan akrabalarım, arkadaşlarım ve tanıdıklarımdır” dedi.

Sosyal medya üzerinden yayılan videoda, Uygur Türkü olan Muhammad Atavullah yaşadığı ve ailesinin ne durumda olduğunu anlatıyor. Çin’in uyguladığı asimile politikalarına değinen Muhammad Atavullah, annesinin ve babasının Çin’de hapis olduğunu belirtiyor. 
Muhammad Atavullah’ın dilinden Uygur Türkerlerinin çektiği sıkıntı ise şöyle: “
Merhaba, ben Muhammad Atavullah. Türkiye’nin Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Yüksek Lisans yapmakta olan Çin uyruklu Uygur Türkü öğrenciyim.
AİLE ÜYELERİM ELLERİNDE
Bu benim Çin kimlik kartım, bu da Çin pasaportum. Şu ise Türkiye’de okuduğum üniversiteden aldığım güncel öğrenci belgem. Bu videoda ben Çin Nazi kamplarında tutulan ve akıbetini bilemediğim aile üyelerim hakkında tanıklık yapacağım. Türkiye’de okuyor olmamdan dolayı Mart 2017 tarihinde 22 yaşındaki en küçük kardeşim Ruzimemet Atavullah Çinlilerce Doğu Türkistan’da kurulan Çin Nazi kamplarına gönderildi ve hala orada tutuluyor. Bir diğer kardeşim Memeteli Atavullah, 28 yaşında, Ağustos 2017’de toplama kampına götürüldü. Hala orada tutuluyor. 65 yaşındaki Annem Buayşihan Huşur Mart 2018’de tutuklandı. Ancak hakkında fazla bilgim yok. Çünkü Mayıs 2018’den beri ailemle tüm bağlantım kesildi. 
BABAM 70 YAŞINDA
Ailemde 70 yaşlı babam Atavullah İbrahim, 35 yaşındaki ablam Tursunnisa Atavullah ve diğer iki kardeşim 26 yaşındaki Abdumecid Atavullah ile 24 yaşındaki Abdukahhar Atavullah ve başka gelinler, torunlar kalmıştı. Babam hastaydı, ablamın eşi 40 yaşındaki Memettursun İslam Ağustos 2017’de mahallesindeki yaklaşık 60 kişiyle birlikte altışar yıllıktan hapis cezasına çarpıtılmıştı. Şuanda Kaşgar’a bağlı bir cezaevinde tutulmaktadır. Annemin de mahallemizdeki 20 küsur yaşlı kadınlarla birlikte tutuklandığını öğrendim. Başka bir kuzenim de tutuklanıp 5 senelik hapis cezasına çarptırılmış. Elimde bulunan listede 42 kişinin ad ve soyadları bulunmaktadır. 
NAZİ KAMPI GİBİ
Onlar Çin Nazi kampında ya da cezaevlerinde tutulan akrabalarım, arkadaşlarım ve tanıdıklarımdır. Ben burada Çin Hükumetinden ailemdekileri ve bütün suçsuz insanları hemen serbest bırakmasını, İnsanlık ayıbı olan Nazi tarzı toplama kamplarını derhal kapatmasını, ailem ile olan alakamı sağlamasını ve ailem hakkında bilgi vermesini talep ediyorum. Aynı zamanda uluslararası toplumdan, Türkiye başta olmak üzere tüm devletlerden, Birleşmiş Milletlerden, Avrupa Birliğinden, İslam İşbirliği Örgütünden, insan hakları kuruluşlarından ve bütün insanlıktan biz Doğu Türkistanlıları Çin zulmünden kurtarmasını, Çin’in insanlık dışı acımasız işkencesine bırakmamasını, bizim için ses çıkartmasını talep ediyorum” 
Haber: Mustafa Kılınç