Çöllolar’daki 5 yıl önce yaşanan göçük facianın ardından açılan kamu davası Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Çöllolar Kömür İşletmesi’nde 2011 yılının Şubat ayında meydana gelen ve 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan göçükle ilgili olarak 9’u özel şirket görevlisi ve 14’ü de kamu personeli toplam 23 kişi hakkında, “Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan kamu davası açılmıştı. 23 kişinin yargılandığı davanın 19. duruşması Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Söz konusu duruşmaya şikayetini sürdüren Muhsin Koşan’ın yakınları ile tarafların avukatları ve tutuksuz yargılanan sanıklar katıldı. 

Dava, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ferhat Karakuş’un KSYK Kararnamesi doğrultusunda atamasının yapılması ve iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı'nın da sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamaması nedeniyle 6 Eylül 2016 tarihine ertelendi.

Göçükte hayatını kaybeden işçilerden Muhsin Koşan’ın yakınlarının müvekkili Av. Arif Emre İlhan, karar bekledikleri bir duruşmanın çeşitli sebeplerle ertelendiğini kaydetti. Av. İlhan, “Mahkeme heyetinde atama ve sağlık sorunları nedeniyle mahkeme heyetinde eksik isimlerin yer alması, kararın çıkmamasına neden oldu.

Ancak, 23 Ekim 2012’den beri devam eden bir yargılama süreci ile karşı karşıyayız. Mağdur müvekkili olarak Anayasa Mahkemesi’nin tanıdığı makul sürede yargılama hakkının ihlal edilmesinden dolayı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağız. Davanın 20. duruşması ise 6 Eylül 2016’da görülecek” dedi.
Duruşmaya katılan işçi yakınları da davanın 5 yıldır sonuçlandırılamamasına tepki gösterdiler.