Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KMTSO) Şubat ayı 10.OlağanMeclis Toplantısı, Meclis BaşkanıM. Hanifi Öksüz'ün başkanlığında, CHP Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ünal Ateş, CHP Dulkadiroğlu İlçe Başkan Adayı Ali Zabun, CHP 12 Şubat İlçe Başkan Adayı Ülkü Eren, CHP İl Başkanı Esat Şengül ve Partililerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Hanifi Öksüz,Türkiye olarak yeni bir seçime daha gidildiğini vurgulayarak, her yeni seçimin demokrasiye yeni bir olgunluk kazandırdığının altını çizdi. Öksüz; “Aslında ülkemizde şu anda farklı sıkıntılar devam etse de demokrasi konusunda Türkiye, çok önemli mesafeler almıştır. Artık gerçek demokrasiyi yaşamamız için bu ülkenin insanları hiçbir konuda kendisini birbirinden farklı görmemeli. Etnik köken, inanç ve kültür farklılığı gibi konuları aşarak demokrasimizi daha da geliştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

”˜Sosyal Refahın Sağlanmasının En Önemli Şartı, Yeni Yatırım Alanlarının Açılması'

Kahramanmaraş'ın ekonomik kalkınmasını tamamlaması ve sosyal refahın sağlanması bakımından en önemli şartın, yeni yatırım alanlarının açılması olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük; “Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi 1. Etap Projesinde; ÇED süreci ve Zemin Etüdü çalışmaları tamamlanmış, Mera Komisyonundan geçmiş, onay için Başbakanlığa gönderilmiştir. 532 hektarTomsuklu OSB 1. Etap projesi; 5 milyar dolar ihracat hedefimiz bakımından en önemli argüman konumundadır. Sanayi tesisleri, ticaret ve fuar merkeziyle; bölgenin cazibe merkezi haline gelecektir.” diye konuştu.

”˜Yeni Yatırım Sahaları Araştırmasına Başladık'
Karaküçük; “Kahramanmaraş'ın daha çok üretim ve daha çok ihracat vizyonuna bir adım daha yaklaşmak ve sanayicilerimizin yatırım alanı ihtiyaçlarını zamanında karşılamak amacıyla Valimiz ile birlikte Tomsuklu'nun dışında yeni yatırım sahaları araştırmasına başladığımızın bilgisini burada sizlerle paylaşmak istiyorum.Kahramanmaraş'ın gerçek anlamda kalkınması, Türkiye'nin ilk 10 ekonomisi içine girmesi, gıdada, otomotiv yan sanayiinde, savunma yan sanayii, teknik tekstiller konusunda yatırımlara girişmesi açısından; Tomsuklu devam ederken bu çalışmaların da eş zamanlı olarak yürütülmesini hedefliyoruz.” dedi.

İtalya Gezisi ve Ekonomi Bakanı Ziyareti
Geçtiğimiz ay içerisinde Cumhurbaşkanının davetlisi olarak İtalya seyahatine katılan ve Ekonomi Bakanı Nihat ZEYBEKCİ'ye ziyarette bulunan BaşkanKaraküçük, ziyaretler hakkında bilgilendirme yaptı. İtalya gezisinden bahseden Karaküçük; “Roma ve Floransa'yı kapsayan program çerçevesinde, Cumhurbaşkanımız, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Odalar Birliği Başkanı RifatHisarcıklıoğlu katılımıyla, iki ülke işadamları ve önde gelen kurum temsilcilerinin bir araya geldiği Türkiye-İtalya İş Forumu ile firma görüşmeleri ve tesis ziyaretlerinde şehrimizi temsil ederek çeşitli temaslarda bulundum.” dedi.

Karaküçük,Ekonomi Bakanı'na yapılan ziyaret hakkında ise; “İlimiz milletvekilleri ve iş dünyasını temsil eden kurumların başkanları ile birlikte Ekonomi Bakanımız Nihat ZEYBEKCİ'yi makamında ziyaret ederek; teşvik uygulaması bakımından 5. bölgede bulunan Kahramanmaraş'ta modernizasyon şartının kaldırılmasını talep etmiş bulunmaktayız. 5 milyar dolar ihracat hedefimizi gerçekleştirebilmek için yatırım ve üretim yaparak yeni pazarlara giriş yapmaya mecbur olduğumuzun altını çizdiğimiz toplantılarda; teşvik mevzuatındaki tekstilde ikinci el mevcut makinelerin satılması şartının kaldırılmasının yararlı olacağını vurguladık. 27 Şubat Perşembe günü yine bir heyet olarak Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı ile toplantı yaparak detaylı bir çalışma gerçekleştireceğiz.”dedi.

2013 Yılı İhracatında %4, İthalatta ise %12 Artış Oldu
İhracat ve İthalat rakamlarına da değinen Karaküçük; “Kahramanmaraş'ın son ekonomik verilerine baktığımızda; 2013 yılı ihracatımızın 810 milyon doları geçtiğini, 2014 Ocak ayında ise; bir önceki yılın aynı ayına göre %4 gelişme sağlayarak 80 milyon dolar olduğunu görüyoruz. 2013 ithalatımız ise %12 artarak 1 milyar 157 milyon dolara ulaşmıştır. Geçen yıl %74 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2013 yılında %70 seviyesine gerilemiştir. 2013 sonu itibariyle tamamlanan yatırımlar 3,4 milyar dolar, devam eden yatırımlar 1,35 milyar dolar olmak üzere toplam 4,8 milyar dolara yaklaşmış bulunmaktadır.Tamamlanan yatırımlarda tekstil, enerji ve çimento ilk üç sırada yer almakta ve %87 paya sahip bulunmaktadır. Devam eden yatırımlarda tekstil, kağıt ve enerji ilk üç sırada bulunmakta ve %81 pay almaktadır. İstihdamda Ocak ayı rakamı 97.337'ye yükselmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %4 gelişme kaydedilmiştir.” şeklinde konuştu.

”˜Yeni Dönemde İş Dünyası Olarak En Büyük Beklentimiz; Yenilikçi Çözümlerin Geliştirilmesi'
30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin Kahramanmaraş'ın geleceğinin şekillenmesi bakımından çok önemli bir süreç olduğunu vurgulayan Karaküçük, sözlerine şöyle devam etti;
“Bir devlet, ancak demokratik, dış güçlere karşı bağımsız, hukuka ve adalete bağlı ve güçlü ekonomiye sahip olursa varlığını sürdürebilir ve güçlü kalabilir. Güçlü yapıyı oluşturmanın birincil şartı da ülkenin en küçük birimleri olan şehirlerin güçlenmesi, sürdürülebilir kent yaşamı ve rekabet edebilir şehirlerdir. Bu bakımdan, yerel yönetimler eskiye göre çok daha stratejik bir önemi haizdir.   Kahramanmaraş'ın büyük şehir olması yeni şehircilik anlayışının yerleşmesi ve uygulamalara yansıması, planlı ve sürdürülebilir kentleşmenin gerçekleştirilerek gelecek nesillere daha modern, daha yaşanabilir şehir bırakmak açısından çok önemlidir. Türkiye'nin en önemli sanayi merkezleri arasında yerini alması; Kahramanmaraş'ın yeni şehircilik anlayışı ile etkin yönetilmesini zorunlu kılmaktadır.   Yeni dönemde iş dünyası olarak en büyük beklentimiz; şehir içi ulaşımda yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi, çevre yollarının artırılması, şehir merkezinin dışında ticaret ve alışveriş alanlarının oluşturulması, yaşam ve sanayi alanlarının ayrıştırılarak verimliliğin artırılması ve sosyal donatıların geliştirilmesidir.”

Bir sonraki toplantıda; aynı formatta Ak Parti ve MHP adaylarını konuk edecekleriniduyuran Karaküçük, CHP Adaylarına başarılar dileyerek konuşmasını noktaladı.

”˜Ülkemiz İçin Güçlerimizi Birleştirelim'
Ülkenin güzel ve yaşanılabilir hale gelmesi için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini kaydeden CHP İl Başkanı Esat Şengül; “Bu Ülke için taş üstüne taş koyanın, başımızın üzerinde yeri vardır. Eğer Ülke gerçekten çağdaş bir ülke olacak, insanların yaşam tarzlarına müdahale edilmeyecek, çocuklarımıza güzel bir ülke bırakacaksak güçlerimizi birleştirmemiz lazım. Yeni bir süreç yaşıyoruz. Eski merkez sağ partilerle demokrasi, özgürlük, laik hukuk devleti konusunda hiçbir farkımız yok. Biz ülkemizde terör istemiyor barış istiyoruz. Kimsenin kimliği nedeniyle farklı hissetmesini, inancı nedeniyle kendini farklı görmesini istemiyoruz. Demokrasisi gelişmiş ülkelerde, hukukun öngördüğü yasalar geçerlidir. Milletvekili ya da Bakan çocuğu diye ayrım yapılmaz. Artık yeni bir anlayışı, hoşgörüyü egemen kılma vakti geldi. Hoşgörüyü önce siyasetçi gönlünde taşımalı, eleştiriye tahammül etmelidir. Hiçbir Siyasi iktidar, siyasal organ ve hiçbir kurum şantaja boyun eğmemelidir.”  diye konuştu.
“Kahramanmaraş'ı Yaşanılabilir Bir Kent Yapacağız”
30 Mart Yerel Seçimler kapsamında CHP Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ünal Ateş, seçimi kazanması durumunda uygulamayı hedefledikleri projeleri aktardı.  Ateş; “Kahramanmaraş, Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre; yaşanılabilir kent sıralamasında 81 il arasında 62. sırada. Bu noktada yapılan bazı hatalar olduğu aşikâr. Bu anlamda kentin daha iyi yönetilebilir olması gerekiyor. Bu kenti 81 il arasında yaşanılabilir bir sıralamaya sokabilmek için Belediye Başkan Adayı olduk. Aday olduğumuz günden itibaren sanki seçilebilecekmişiz gibi bir strateji planı hazırladık.Kazanamaz isek de kapımız herkese sonuna kadar açık. Bu kente dair bir şeyler yapmak isteyen herkesin başımızın üzerinde yeri var. Büyükşehir Belediyelerinin sorumlu oldukları hizmetler var, bunlardan biri de ulaşım. Esnafımız ulaşım konusunda çok sıkıntı yaşıyor. Kahramanmaraş'ın ilçelerinde yaşayan insanlar, şehre sahip çıkmıyor. Elbistanlı'ya sordum ”˜neden gelmiyorsunuz' diye, hizmet alamadıklarından şikayet etti. Köy garajı içler acısı halde. Kahramanmaraş'ı herkesin hizmet bulabileceği bir şehir haline getireceğiz ve tüm ilçe ve köylerimize kucak açacağız. Şehri, ilçelerinde yaşayan insanlarıyla barıştıracağız. Ben Elbistanlıyım, ben Andırınlıyım değil, ben Kahramanmaraşlıyım dedirteceğiz.” şeklinde konuştu.

”˜Aksu Nehri'ni Temizleyeceğiz'
Ateş şöyle devam etti; “Türkiye'nin her yerinde, en verimli, en gözde yerler su kenarındaki yerleşim yerleridir. Belediyeler su ve baraj kenarlarını güzelleştirirken, biz 11 sene Aksu Nehri'nin kenarına çöp döktük. Bu durumun ne kadar doğru olduğunu halkımıza bırakıyorum. Hemşehrilerimizin takdiriyle görev bize verilirse, Aksu Köprüsü'nden Kılavuzlu Köprüsü'ne uzanan  o alanı düzenleyeceğiz. Sosyal ve kültürel donatılarla o bölgeyi Kahramanmaraşımız'a kazandırıp, şehrimizin en güzel ve en gözde yerleşim yeri haline getireceğiz.Ayrıca özgür bir basın için basının finans anlamında desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum ve belediyelerin bilboardlardan kazandıkları paraların bir kısmını basına vermeyi düşünüyorum. Birde halk belediye ile ilgili mutlak suretle bilgi edinmeli. Seçilirsem ilk işim belediyenin bahçesine kocaman bir bilboard asacağım ve belediyede neler yapıldığı, ne kadar kar, ne kadar zarar edildiği ve içeriği ile ilgili tüm bilgileri halkla paylaşacağım. Düzgün yeni imar alanları açmalıyız ve düzgün yaşam alanları yapılmalıdır.”

”˜İmkanları En Doğru Şekilde Kullanarak Halkımıza Hizmet Vereceğiz'
CHP 12 Şubat İlçe Belediye Başkan Adayı Ülkü Eren ise; 12 Şubat İlçesi'nin yaklaşık 358 bin nüfusu ve 220 bin seçmeni olan çok büyük bir ilçe olduğunu ifade ederek; “Adaylığım açıklandığı günden bu yana tüm köy ve mahallelerini gezdik ve sıkıntılarını dinledik. Özellikle bazı beldelerin hiç hizmet görmediğini tespit ettik. Amacımız; yerel hizmetlerde kaliteli, verimli ve etkili bir yönetim anlayışı olan örnek bir ilçe haline getirmektir. Temel ilkelerimiz; dürüstçe hesap verebilirlik, farkındalık, şeffaflık ve en iyi hizmeti en hızlı şekilde sunmaktır. 12 Şubat Belediyesi'nin sahip olduğu tüm imkanları en iyi şekilde kullanarak, halkımıza en iyi şekilde hizmet vermeyi hedefliyoruz. Çağdaşlığın koşulu olan yaşam laboratuvarları kuracağız. Genç nüfusun kafalarında tasarladığı fakat uygulamaya geçiremediği projeleri uygulama şansı vereceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir neferi olarak, sosyal belediyeciliğin esas alındığı, rant peşinde olmayan, halka hizmetin hakka hizmet olduğu düşüncesi ile herbirinizin ayrı ayrı desteğini alarak bu göreve talip olduk.” diyerek sözlerini bitirdi.

”˜Her Kesime Hitap Edecek ve Beklentilerini Karşılayacak Projeler Hazırladık'
CHP Dulkadiroğlu İlçe Belediye Başkan Adayı Ali Zabun, seçimi kazanmaları durumunda Dulkadiroğlu Belediyesi kapsamında yapmayı hedefledikleri projelerin altını çizdi. Dulkadiroğlu İlçesi'nin, alt yapısı ve üst yapısı ile yenilenmeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Zabun, insanları rencide etmeden her kesime hitap edecek ve beklentilerini karışlayacak projeler hazırladıklarını söyledi. Zabun, sözlerine şöyle devam etti; “Seçildiğimiz takdirde öncelikle çarpık yapılaşmanın önüne geçmeyi hedefliyoruz ve kaçak yapılaşmayı engelleyeceğiz. Vatandaşa kolaylık sağlayıp ücretsiz inşaat projesi sunacağız, şehrimize yakışır modern binalar yapılmasını sağlayacağız. Denetimleri sıkı tutup deprem gerçeğini unutturmayacağız. İnsanları rencide etmeden her kesime hitap edecek ve beklentilerini karışlayacak projeler hazırladık.”

Toplantıya KMTSO Meclis, Meslek Komitesi ve Disiplin Kurulu Üyelerinin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşlarının Yöneticileri, Eski Milletvekilleri Mehmet Parlakyiğit ve Cafer Tatlıbal da katıldı.  Toplantı, soru-cevap bölümünden sonra sona erdi.