Kahramanmaraş Pazarcık İlçesi'ne bağlı 14 köy Gaziantep'e bağlanmak istiyor. Dilekçe ile Kahramanmaraş Vahliği'ne başvuru yapan köylü bu defa Gaziantep Valiliği ile görüşmeye hazırlanıyor. Öyle ki Köy Muhtan Veli Şiringül, bu girişimlerinden dolayı Pazarcık Belediyesi'inde yıllardır hizmet almadığım ifade ediyor Bütün şehir yasası sonrası köyleri mercek altına alan Güneş Gazetesi Gaziantep'e bağlanmak isteyen Kızkapanlı Köyü sakinlerine bu isteklerinin nedenlerini sordu. Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'ne bağlı köy ilginç hikayeler ve değişik kültürlere sahip. Tam 13 mezradan meydana gelen köy toplam 10 temlik alana yayılmış durumda. Köy, Pazarcık îlçesi'ne bağlı olsada halkı kendilerini Gaziantepli hissediyor. Sadece resmi yazışmalar çerçevesinde Pazarcık ile görüştüklerini söyleyen köylü, Gaziantep'e bağlanabilmek için resmi başvuruda bulunmuş. 

GAZİANTEP'İN KÖYÜ OLMAK İSTİYORLAR 

Kızkapanlı Köyü ile birlikte Höcüklü, Hürriyet, Karagöl, Eğrice, Yiğitler,' Sultanlı, Kelleş, Besisme, Karabıyıklı, Kuskant, Salmanlı, Uf acıklı ve Mezere Köyleri Gaziantep'e bağlanabilmek için 2009 yılında Kahramanmaraş Valisi'ne başvuru yapmış. Kızkapanlı Köyü Muhtan Veli Şiringül, başvurunun olumsuz cevaplandığını söyleyerek 14 köyün muhtan ile birlikte Gaziantep Valisi Erdal Ata'ya huzuruna çıkmak için hazırlanıyor. 

İLÇE İLE KÖY BİRBİRLERİNE KÜSMÜŞ 

Kahramanmaraş'a 80 km olan Kızkapanlı Köyü Gaziantep'e sadece 40 km uzaklıkta. Bu nedenle köylü alışveriş, iş hayatı ve okul için Gaziantep'i tercih ediyor. Muhtar Veli Şiringül, Gaziantep'in sınır köyü olan Akçagözü Köyü'nü ömek göstererek iyi hizmet aldığını söylüyor. Köylünün Gaziantep ile diyaloglan ise Kahra manmaş Pazarcık İlçesi'ni rahatsız ettiği ileri sürüldü. Muhtar Şiringül, "Biz Gaziantep'i tercih ettiğimiz için Pazarcık'ta bize hizmet getirmiyor" dedi. Pazarcık Belediye Başkanlığı'nın böyle düşündüğünü söyleyen Şiringül, "Köy ile bağlı olduğumuz ilçe birbirimize küsmüş durumdayız" ifadelerine yer verdi. 

HİKAYESİDE ÇOK İLGİNÇ 

Kızkapanlı Köyü, isminden de anlaşılacağı gibi tarihte kız kaçırma olaylan ile gündeme gelmiş. 1 gecede 7 kız kaçıran köy ile bilinse de köy sakinlerinden Ali Korner, 1 gecede 1 kızı 2 kez kaçırdığı için bu simi koyulduğunu söylüyor. 35 yıl boyunca köyde muhtarlık yapan Ali Koruer hikayeyi şöyle anlatıyor. "19001ü yıllarda birbirini seven iki genç varmış. Bizim köyden olan erkek kızı kaçırarak bu köye getirmiş. Daha sonra kız babası ve akrabalan kızlannı gelip aileden teslim almışlar. Yalnız sevgili olan erkek aynı gece kızı tekrar kaçırmış ve köyün ismi Kızkapanlı Köyü olarak kalımış." 

HALA KIZ KAÇIRIYORLAR 

1900 lü yıllardan bu yana hala kız kaçıran ve köyden kız kaçma vakalan olduğunu söyleyen Koruer, en son köye 2011 yılında yine bir kızın kaçtığım ifade etti. Köyün diğer ilginç tarafı ise Cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana köyde adli vakaların yaşanmaması. Köy sakinlerinden Derviş Koruer, "Kızkapanlı Köyü'nde büyük trafik kazalan da dahil bugüne kadar adli vaka yaşanmadı. Jandarma nın en çek sevdiği köylerden biri olan Kızpanlı çevre köylere de ömek oluyor" dedi. 

YARISI GAZİANTEP'TE YARISI AVRUPA'DA

 600 kişilik Kızkapanlı Köyünden sadece 2 hane Kahramanmaraş'ta oturduğu ifade edildi. Muhtar Veli Şiringül, yaklaşık 500 ailenin Gaziantep'te kaldığını yine 500 kişinin ise Avrupa Ülkeleri'nde yaşadığını söyledi. Köyün yıllardır hiçbir sorunu bulunmadığını belirten Şiringül, Pazarcık Gaziantep arası çift yol olması gerektiğini belirtti. Bu yolun sadece ilçeye değil Malatya, Adıyaman ve Erzurum otoyoluna bağlanarak hizmet verilmesi isteniyor. 

-EMİNE ÖĞÜÇ- Gaziantep Güneş