Hakkari'nin Çukurca ilçesinde, terör örgütüne yönelik operasyonda kayalıklardan düşerek şehit olan uzman çavuşun eşi Ayşegül Doğan ile oğlu Şemdinli ilçesindeki çatışmada şehit düşen baba Rahim Özay da çözüm sürecini destekliyor.

Ayşegül Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artık silahların bırakılması gerektiğini söyledi. Başlatılan çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasını istediğini vurgulayan Doğan, "Hiç kimse bizim çektiğimiz acıyı yaşamasın. Artık yeter, başka çocuklar yetim kalmasın, eşler, analar ağlamasın, yürekler yanmasın" dedi.

Doğan, kızını büyük zorluklarla tek başına büyüttüğünü, diğer annelerin de bu durumu yaşamasını istemediğini belirtti. Eşinin, kızı Elif Nur Doğan'ın doğum gününde şehit olduğunu anlatan Doğan, şunları kaydetti:

"Çok zor günler yaşadık. Kızım, bayramlarda babasına sarılan çocuklara hep gıptayla baktı. Her karne aldığında babasının kabrine koştu. Bu duyguları başka çocuklar yaşamasın. Bütün çocuklar babasıyla büyüsün. Ne olur yeter, silahlar susun başka canlar yanmasın."

"Başbakanım artık silahlar sussun"

Şehidin 11 yaşındaki kızı Elif Nur Doğan da babasının fotoğrafına sarılarak hasret giderdiğini belirtti.

Bütün çocukların babalarının fotoğrafına değil de gerçekten babasına sarılmasını istediğini ifade eden Elif Nur Doğan, "Babamı çok özlüyorum. Başka çocuklar da benim çektiğim özlemi çekmesin, üzülmesinler. Mutluluklarını babalarıyla yaşasınlar. Başbakanım, artık silahlar sussun. Benim gibi kimse ağlamasın, üzülüp babasız kalmasın" diye konuştu.

"Bu kanın bir yerde durması gerekiyor"

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin dağlık arazi kesiminde, 2010 yılında teröristler tarafından güvenlik güçlerine açılan taciz ateşi sonucu 21 yaşında şehit düşen er Selman Özay'ın babası Rahim Özay da çözüm sürecini desteklediğini söyledi.

Samsun'da bir inşaat firmasında şantiye müdürü olarak görev yapan şehit babası Özay, şehit ailesi olduklarını ve içlerinin kan ağladığını, buna rağmen kanın durmasını istediklerini vurguladı.

Özay, "Biz şehit aileleri olarak Başbakanımıza güveniyoruz. Bu işin üstesinden geleceğine, bu kanı durduracağına inanıyoruz. İnşallah kan duracaktır. Bizim canımız yandı, bizim evladımız gitti ama başka ailelerin canı yanmasın" diye konuştu.

"Dedelerimiz Çanakkale'de omuz omuza savaşıp şehit oldu"

Özay, Türkiye'de Kürt-Türk ayrımcılığı olduğuna inanmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Çanakkale'de, Dumlupınar'da Kürt dedelerimizle, Laz, Çerkez dedelerimiz omuz omuza aynı ülke toprağını korumak için savaştı ve aynı savaşta yan yana şehit düştü. Çanakkale Savaşı'nda bir destan yazdılar. Türkiye'de ayrımcılık yok fakat bunu böyle destekleyen, halka empoze eden belirli güçler var. O güçler nedeniyle Türkiye bataklığa çekilmek istendi ama şükürler olsun ki böyle bir duruma varıldı. Bizim canımız yandı ama başka annelerin, babaların canları yanmasın. Artık bu kan dursun."

Özay, akil insanlar komisyonuna da değinerek, "Bu istişareler Türkiye için güzel olacak inşallah. Ben buna inanıyorum ve güveniyorum" diye konuştu.