Kahramanmaraş'ta Muharrem ayı dolayısıyla “Biz bir aileyiz” adı verilen iftar programı düzenlendi.

Kahramanmaraş Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Arsan Center'de düzenlenen program, Alevi ve Sünni vatandaşları bir araya getirerek sevgi ve kardeşlik mesajlarına sahne oldu.

Mazlum Dede'nin yaptırdığı iftar duasının ardından oruçların açıldığı programda, Salavat-ı Şerifler getirilip, Ehl-i Beyt için dualar edildi. Programda konuşan Vali Şükrü Kocatepe, Muharrem ayının kutsiyetini hissederek bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. İftar sofrasında oluşan tablo sürdükçe, Anadolu insanını ayrıştırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini dile getiren Kocatepe, şöyle konuştu:

“Geçmişte atalarımız karadan gemileri yürüterek, çağ açıp çağ kapattılar. Hasta adam diye etrafımızda tam tam davulları çalan tek dişi kalan canavara karşı bir olarak Türkiye Cumhuriyeti mucizesini yarattılar. Bugün de dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz, kıtaları birleştiriyoruz. Fabrikalar, okullar, yollar yapıyoruz. İnsanımızın hayat standardını yükseltmek için, Alevi'siyle, Sünni'siyle, Türk'üyle, Kürt'üyle, Çerkez'iyle Laz'ıyla bu ülke toprakları içinde yaşayan herkes, bir olarak, iri olarak, diri olarak geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz. Bu sofradaki birlik ve beraberliğimiz sürdükçe bizi hedeflerimizden alıkoymak isteyenler istedikleri emellere ulaşamayacaklar. Bizi ayrıştırıp, bölme ve bu topraklara hükmetme arzularına ulaşamayacaklar. Amacımız bu topraklar içerisinde yaşayan herkesin, mutlu olmasıdır, daha huzurlu yaşamasıdır.”

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu ise ülkenin her köşesinde Alevi'siyle Sünni'siyle insanların aşure kazanları etrafında buluştuğunu söyledi. Konuşmasında Nasrettin Hoca'nın kayıp anahtar fıkrasını anlatan Hortoğlu, kaybedilen anahtarı kaybedildiği yerde Maraş'ta bulmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti.
Hortoğlu, şunları kaydetti:

“Bugün burada bir kez daha görüyorum ki anahtar bulunmuş. Bir şey nerede kaybedildiyse, orada bulunmalı diyorum. Biz Maraş'ta bir ve beraber olma kültürümüzü, ortak yaşama geleneğimizi provakatif bir eylemle kaybetmiştik. Ama nerede kaybettiysek orada bulacaktık. Ben bugün bu birlik ve beraberlik sofrasını görünce anahtar bulunmuş diyorum. Yaralar sarılmış, birlik ve beraberlik duyguları tekrar ortaya konmuş. Maraş'ta bu birlik ve beraberlikten yola çıkarak bu fotoğrafın bütün ülkede yaşanmasını diliyorum. Bu Anadolu hepimizin ortak vatanı. Bu toprak parçasının kıymetini bilerek, gelecekte çocuklarımızın hayaller kurabildiği, ümitle baktığı, her geçen gün demokratikleşen bir ülkeyi kurmak hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır. Ve böyle bir ülke cennetse, yeryüzünü cennete çevirmek hepimizin gayretleriyle olacaktır. Bizim mezarlıklarımız, Hıristiyan inanışında olduğu gibi Katolik ve Protestan mezarlıkları gibi ayrı değildir. Bu ülkede hakka yürüyen herkes, Alevi'siyle, Sünni'siyle aynı mezarlığa defnolurlar. Ölülerinin bile birleştiği, yan yana yattığı bu topraklarda dirilerini ayırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.”

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük'de, Muharrem ayının Hazreti Peygamberi ve Ehlibeyti anlamak adına önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Karaküçük, “13 bin yıllık tarihinden gelen, çok kültürlü yapısıyla Kahramanmaraş Türkiye'nin örnek şehirlerinden biri olmuştur. Bu gün sanat ve edebiyatta özellikle şiir alanında başkent olarak nitelendirilmesinin ardında kültürel sentez ve derinlik yatmaktadır. Öyle bir kültür ki dostluk ve kardeşliğin vatan toprağı kadar kutsal olarak görüldüğü, öyle bir inanış ki kimin kim olduğunun önemli değil, komşuluk müessesinin esas olduğu bir toplum. Öyle bir duruş ki vatan söz konusu olduğunda kanının son damlasına kadar akıtacak imanı vardır. Bugün Kahramanmaraş'ın sosyoekonomik durumunu, çağdaşlık ve demokrasi seviyesini el birliği ile daha yukarı taşımanın kültürel zenginliğimizle 2023 ve 2071 hedeflerine yürümenin en önemlisi de birbirimize kenetlenmenin tam zamanıdır bugün” diye konuştu.

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'da Ehlibeyte olan sevginin kıyamete kadar süreceğini söyledi. Poyraz, “Bizi bugün bir araya getiren, sevgi halesi haline dönüştüren Hazreti Peygamber'in ve onun Ehlibeyti'ne duyulan muhabbettir. Ehlibeyt'i sevmek hepimizin üzerine farzdır. Bu sevgi kıyamete kadar artarak devam edecektir. Çünkü onları sevmezsek hayatın bir anlamı kalmaz” ifadelerini kullandı.

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara ve Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanı Ünal Ateş'de günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıp, birlik ve beraberlik mesajları verdi. İl Müftüsü Muhammed Gevher'in de dualar yaptırdığı etkinlik, Kur'an-ı Kerim okunması ve mersiyelerle son buldu.