Vali Şükrü Kocatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı çadır kentte 14 bin 600 kişinin misafir edildiğini söyledi.
     Ağustos ayından itibaren şehre gelen Suriyelilerin önce okullara, sonra da çadır kente sevk edildiğini hatırlatan Kocatepe, şunları kaydetti:
     ''Havaların soğumasıyla misafirlerimizin ısınma ve giyinme gibi ihtiyaçları ortaya çıktı. Suriyeliler, ülkelerini terk ederken üzerlerinde yazlık kıyafetleri vardı. Havaların soğuması üzerine Valilik olarak 'Kardeş Aile' kampanyası başlatarak halkımızı da bu organizasyona davet ettik. Başta Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere Ticaret Borsası, Kahramanmaraş Belediyesi, Kahramanmaraş Barosu, Emniyet Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ciddi destek sağladı.''
     Kampanya çerçevesinde şu ana kadar 10 bin Suriyeliye giyim yardımında bulunulduğunu ifade eden Kocatepe, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
    
     -Çadır kentte sosyal imkanlar
    
     Vali Kocatepe, çadır kentte kalan sığınmacılara yönelik çeşitli sosyal imkanlar sunulduğunu da anlattı.
     Eğitim faaliyetinin devam ettiğini aktaran Kocatepe, ''Suriyeli sığınmacılar arasından öğretmen belirledik. Onlara görev verdik. Sınıf hazırlayıp kitap ihtiyaçlarını giderdik. Şu anda bin 300 öğrenci çadır kentteki okulda eğitim görüyor'' dedi.
     Suriyeli kadınlara yönelik meslek kursu açıldığını ve kapsamının giderek genişleyeceğini dile getiren Kocatepe, şöyle konuştu:
     ''Önemli olan misafirlerimizin çadır kentte zamanı iyi değerlendirmesi ve çocukların da eğitim yönünden eksikliklerinin giderilmesidir. Ülkelerine döndüklerinde sıkıntı çekmemeleri arzuluyoruz. Türk devleti olarak Suriyeli sığınmacıların her türlü ihtiyacını karşılıyoruz. Bunun yanında Türk Kızılayı yemek, çocuk bezi, mama, süt ve bisküvi gibi diğer destek malzemeleri sağlıyor.''
    
     -''İyi ki böyle bir lideriniz var''
    
     Kampanyayla ilgili görüşlerini dile getiren Suriyeli Elife Neriman da Türkiye'nin gösterdiği ilgiden son derece memnun olduklarını söyledi.
     Türkiye'nin kendilerine çok iyi baktığını ifade eden Neriman, şöyle devam etti:
     ''Başbakan Erdoğan bize sahip çıktı, iyi ki böyle bir lideriniz var. Kahramanmaraş'ta kardeşlerimiz bize candan bakıyor. Türklerle görüştüğümüzde konuşmaları bize candan geliyor. Bunlar da bizi çok rahatlatıyor. Burada aile gibi olduk. Yabancı olarak görmüyorlar ve bizi küçümsemiyorlar. Giyim yardımından dolayı da şükranlarımızı sunuyoruz.''
     Şadiye Musa da Türkiye'de kendilerine yapılanların Suriye'de yapılmadığını vurgulayarak, ''Türkiye çok iyi bir devlet. Burada olduğumuz için şükrediyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sayesinde ölümden kurtulduk. Allah bu şehrin halkından da razı olsun. Çünkü bizleri kardeşleri gibi gördüler'' diye konuştu.