Milliyet'in aldığı bilgiye göre, Mayıs 2010'da Aydın'daki polis poligonunda yaşanan patlamanın ardından harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, ülke genelindeki emniyete ait silah atış poligonlarında inceleme yaptırdı. Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görevli polis başmüfettişleri, tek tek illere giderek poligonları kontrol ederek, yönetmeliğe uygun olup olmadığını araştırdı.

Kullanılamaz raporu

Bu çerçevede, Kahramanmaraş'a giden müfetişler, emniyet müdürlüğü bahçesindeki atış poligonunda da inceleme yaparken, poligonun yürürlükteki mevzuata uygun olmadığını tespit etti. Müfettişler, poligonun mevcut haliyle “kullanılamaz” olduğu yönünde rapor hazırlayıp Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.

90 bin liralık ödenek

Raporun EGM'ye ulaşmasının ardından bu kez Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü, atış poligonunun kullanılabilir hale gelmesini sağlamak amacıyla yenilenme projesi hazırlayarak Ankara'ya gönderdi. Projenin EGM yönetimince uygun görülmesi üzerine, İnşaat ve emlak Dairesi Başkanlığı, onay verdiği projenin inşa edilmesi amacıyla Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'ne 90 bin liralık özel ödenek gönderdi.

Deprem raporu

Ödeneğin ulaşmasıyla yeni proje için harekete geçen Kahramanmaraş emniyeti 2011'de deprem güçlendirmesi sürprizi ile karşılaştı. Depreme dayanıklılık çalışması başlatılan kentte, emniyete ait binalarda yapılan incelemelerde, emniyet müdürlüğü binalarının depreme dayanıklı olmadığı ve tamamen yıkılması kararı alındı. Karar kapsamına atış poligonu da alındı. Ankara'dan gönderilen 90 bin liralık ödenek ise başka işte kullanılmak üzere kullanım dışına bırakıldı.

Facia, “geliyorum” dedi

Bu gelişmelere karşın, patlama yaşanan atış poligonu faaliyetlerine devam etti. Hem “kullanılamaz” raporu verilen, hem de depreme dayanıklı olmaması nedeniyle yıkılması gereken atış poligonu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün herhangi bir karar almaması nedeniyle boşlukta kaldı. Poligonda yapılması gereken düzenlemelerin yapılamaması nedeniyle facia kaçınılmaz hale geldi. Böylece; poligonda havalandırma sisteminden kaynaklanan sorun nedeniyle biriken gazın yarattığı patlamada bir başkomiser, iki polis ve bir bekçi önce ağır yaralandılar ancak, tedavileri devam ederken hayatlarını kaybederek şehit oldu.
 
Cenazede sinir krizi geçirdi

Emniyet Müdürlüğü bahçesinde bulunan poligonda 6 Haziran'da hedef mekanizmasındaki arızanın onarımı için yapılan kaynak çalışması sırasında, biriken barut gazının sıkışması sonucu meydana gelen patlamada Başkomiser Mikdat Ataş, polis memurları Ahmet Maraşlı ve Hacı Canan Coşkun ile bekçi İsmail Kuyzu hayatını kaybetmişti. Bekçi Kuyzu'nun kızı cenaze töreninde sinir krizi geçirmişti.

Kaynak: Milliyet