KAHRAMANMARAŞ (AA) - Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Dünya Siyaseti Enstitüsü Başkanı Milletvekili Prof. Dr. Musa Gasımlı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü olması içeride vatandaşlarının faydasına sonra da Azerbaycan'ın faydasınadır. Çünkü Türkiye bizim yüreğimizin bir parçasıdır" dedi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından Avşar Yerleşkesi Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen "Hocalı Katliamı" konulu konferansta iki ülkenin milli marşları okundu, Hocalı'da hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Gasımlı, burada yaptığı konuşmada, Hocalı'da dünyanın gözlerinin önünde soykırım yapıldığını söyledi.

Azerbaycan ile Türkiye'nin bir millet iki devlet olduğunu belirten Gasımlı, "Hocalı’da yapılan soykırım göz önünde.  Çekilmiş fotoğrafları, kamera kayıtları ve şahitleri var. Bunları dünya bildiği halde susuyor ama 1915 yılında olmayan uydurma, yalan bir Ermeni soykırımını konuşuyorlar. Ermeni yalanlarını ifşa etmek bizim milli görevimizdir. Bunların gelecek nesillere iyi anlatılması gerekmektedir" dedi.

1915 gibi, yapılanların hepsinin Türke karşı olan bir iş ve Türkiye'yi küçültmek isteyenlerin oyunu olduğunu vurgulayan Gasımlı, şunları kaydetti:

"Ben bunu her yerde söylüyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü olması içeride vatandaşlarının faydasına sonra da Azerbaycan'ın faydasınadır. Çünkü Türkiye bizim yüreğimizin bir parçasıdır. Azerbaycan'ın da güçlü olması Türkiye'nin faydasınadır. Dış güçler hiçbir zaman Türkiye'nin güçlü olmasını istemezler. Gençler sokaklarda olsunlar isterler. Biz Azerbaycanlılar olarak Türkiye'nin G20'de büyük güçler arasında yer almasından gurur duyuyoruz. Siz gurur duyuyor musunuz?"

Gasımlı, yurt dışındaki Türklere, "Türkiye devleti güçlü olursa siz burada özünüzü güvenli ve güçlü hissedersiniz. Zayıf olursa siz utanırsınız, başınızı aşağı bükersiniz" dediğini belirtti.

- Türkiye'deki televizyonların politikası

Türkiye'deki televizyonları da eleştiren Gasımlı, Azerbaycan ve Türkiye'den farklı bir ülkede yaşayıp Türk televizyonlarının izlendiğinde "Türkiye'ye gelmek istemezsiniz. Dersiniz 'vay vahim bir ülke yav. Burada terörden başka bir şey yok. Adam öldürmekten başka bir şey yok" kanısının oluşacağını belirterek, ABD ve İngiltere'de sokaktaki iki insanın kavgasının bile televizyonda yayımlanmadığını belirtti.

Türkiye'de açılan hastaneler, yapılan yollar ve güzel yapılan şeylerin iyi bir enformasyon politikasıyla televizyonlara aktarılması gerektiğine dikkati çeken Gasımlı, "Türkiye'nin güzel yüzünü televizyonlara verin. Dışarıyı korkutmayın. Türkiye'nin gücünü gösterin" diye konuştu.

- Sosyal medya desteği

Türkiye'nin ayağına bir taşın değmesini Azerbaycan'da kimsenin istemeyeceğini vurgulayan Gasımlı, Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın bayrağının daima yüce olması gerektiğini belirterek, Hocalı katliamına ilişkin doğru bilgilerin sosyal medya aracılığıyla yayınlanması ve milli meselelerin savunulması gerektiğini sözlerine ekledi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci ise Hocalı katliamının unutulmaması gerektiğini belirterek, Şah Fırat Operasyonu ve Malatya'da iki askeri uçağın düşmesi sonucu şehit düşen askerlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Prof. Dr. Mehmet Yetişkin, moderatörlüğündeki konferans, Zengin Azerbaycan Uğrunda Mariflendirme Sosyal Birliği Başkanı İrade Aliyeva ile Kriyov Rog Üniversitesi Türk Dünyası Birlik Teşkilatı Başkanı Samir Orucov'uh Hocalı katliamına ilişkin sunumlarıyla devam etti.