Kahramanmaraş'ta altyapısı tamamlanan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi'nin (JEMUS)  tanıtımı yapıldı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Binbaşı Çağatay Arpaçay, İl Jandarma Komutanlığında düzenlenen tanıtım brifinginde, JEMUS'la birlikte kesintisiz, güvenilir ve emniyetli bir muhabere gerçekleştirileceğini söyledi.

Sistemin Kahramanmaraş genelinde kurulu 24 tekrarlayıcı merkezden hizmet aldığını belirten Arpaçay, şunları kaydetti:

 "Sistemin tüm enerji ve iletişim hatlarının il genelinde kesilmesi halinde, kurulu jeneratörler vasıtasıyla, 20 gün boyunca il çapında kesintisiz iletişim imkanı bulunmaktadır. Araç telsizlerinde, ilimiz genelinde yüzde 90' kapsama alanına ulaşılabilmektedir. Ayrıca mobil tekrarlayıcı merkezi vasıtasıyla ihtiyaç halinde kapsama alanı boşlukları kapatılabilmektedir. Tüm telsiz görüşmeleri milli kriptolu olarak yapılabilmektedir. El ve araç telsizlerinden kişi, araç, belge, silah ruhsatı, sürücü belgesi, araç ruhsat sorgulamaları yapılabilmektedir. Sorgu cevaplarının gelmesi maksimum 5 saniye sürmektedir."

- Sistemin faydası çok

Arpaçay, sisteminin faaliyete geçtiği illerde yapılan sorgu sonuçlarında yakalanan şahıs ve araç sayısında artış gözlemlendiğini, coğrafi bilgi sistemi vasıtasıyla meydana gelen olaylar sayısal harita üzerine işlenebildiğini, yoğunluklu olarak işlenilen suçların gösterildiği suç haritalarının sistemle oluşturma imkanını olduğunu sözlerine ekledi.

Brifingin sonrasında harekat merkezi içerisindeki faaliyetler incelenirken, sistem uygulamalı olarak tanıtıldı.

Brifinge, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan ve Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar katıldı.