Hortoğlu, Kahramanmaraş Çevre ve Kültür Derneği tarafından Pazarcık'ta düzenlenen Muharrem iftarında yaptığı konuşmada, kurulan sofraya Alevi, Sünni, Türk ve Kürt herkesin samimi duygularla katıldığını söyledi.

Muharrem ayının sadece hüzün ayı olmamasını isteyen Hortoğlu, üzerinde tefekkür edilen ve tahliller yapılabilen günlere çevrilmesi gerektiğini ifade etti.

Ramazan ve Muharremin ortak değeri olduğunu vurgulayan Hortoğlu, şöyle devam etti:

"Geleceğimizi ortak değerler üzerinden inşa edersek birlik ve beraberliğimizi sağlamış oluruz. Kur'an-a saygı konusunda, bayram günlerinde, gecesinde, namazında ve geleneklerinde Aleviler ve Sünniler ortaktır. Muharrem de de ortaktır. Eğer milli bayramlar, İmam Hüseyin'in acısı, Atatürk'ün ölüm yıl dönümü gibi önemli günlerde aynı duyguyu ve acıyı yaşayamıyorsak nevruzda yaktığımız ateşlerin üzerinden hep beraber atlayamıyorsak, işte o zaman gerçek millet bilincini ve şuurunu oluşturamamışız demektir."

Hortoğlu, ortak değerlerin artırılması durumunda millet bilincinin ve şuurunun daha da sağlamlaşacağını kaydetti.

Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eğri de yeni Kerbela olaylarının yaşanmaması için İmam Hüseyin'i anlama, ehlibeyti tanıma ve hepsinin başındaki Hz. Muhammed'e ümmet olunduğunun şuuruna varılması gerektiğini vurguladı.

İslam dünyasının en büyük sıkıntısının bir araya gelememek olduğunu savunan Eğri, "Şu anda felaket bizlere ne kadar yakında farkında mısınız? İnsanlar suya hasret dağlara, çöllere sürülmüş sırf mezhebi farklı olduğu için. Zalim ve mazlumlar oldukça yeni Kerbela olayları maalesef devam edecek. Şu 70 - 80 yıllık dünya için birbirimizi kırmayalım" diye konuştu

Dernek Başkanı Fatih Akma ise birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak, tutulan oruçların kabul olması dileklerinde bulundu.