Halk arasında “radar olarak da bilinen hız kontrol noktaları sürücülerin başta hız limiti olmak üzere tüm trafik kurallarına uyarak güvenli bir yolculuk geçirmeleri için emniyet güçleri tarafından başvurulan bir denetim sistemi. Sürücüler hız limitini aşmaları durumunda karşılaşabilecekleri cezalardan korunmanın yolunu sosyal medya üzerinde haberleşmekte bulmuşlar.

Peki nedir bu radar?

Şehirler arası yolculuklarda hızlı giden şoförlerin korkulu rüyası radarlardır. Yol kenarına çekilmiş bir arabanın içine yerleştirilen hız ölçüm cihazı, o yol için uygulanan hız üst sınırını aşan araçları tespit eder ve ilerideki çevirme noktasına plaka bilgisini gönderir. Araba çevirme noktasına yaklaştığında güvenlik kuvvetleri tarafından durdurulur. Böylece, hız sınırını aşarak kendisinin ve diğer vatandaşların hayatını tehlikeye atan sürücüye yasalar uyarınca belli bir miktar para cezası kesilir ve ceza puanı karnesine belirlenen miktarda puan eklenir. Sürücü, gelecekte kuralları çiğnemeye devam ederse alacağı yeni puanlar birikir ve belirli bir miktarı aşarsa trafiğe çıkma yasağına kadar varan başka cezalar alması da mümkün olabilir. 

Hal böyle olunca, sürücüler bu kontrol noktalarından haberdar olmak için bir Facebook sayfası kurmuşlar. Sayfa üyelerinin radar olduğunu düşündüğü araçların fotoğrafları paylaştığı sayfannın yaklaşık 5000 üyesi var. 

“Kahramanmaraş radar çevirme kaza” ismini taşıyan topluluk sayfasında sadece radar noktaları değil şehir içi ve şehirler arası yollardaki trafik durumlarına dair çeşitli bilgilendirmeler, uyarılar ve trafikle ilgili meselelere ait yorumlar da paylaşılıyor. 

Üyeler, kaza yerlerinin veya radar olduğunu düşündükleri arabaların fotoğraflarını çekip sayfada yayınlıyorlar. Fotoğrafın üst yazısına da fotoğrafın çekildiği yeri “pazarcık girişi” “bölükeminiler petrol” gibi ifadelerle belirtiyorlar. 

TÜİK raporlarına göre geçtiğimiz yıl trafik kazalarında 3.685 kişi hayatını kaybederken 274.829 kişi yaralandı. Bu kazaların büyük bölümü hızlı giden araçlardan kaynaklanıyor.