Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya’dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü hizmetinde kullanılan yangın söndürme uçağı, henüz belirlenemeyen nedenle düştü.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kahramanmaraş'ta düşen yangın söndürme uçağıyla ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Reuters’ın aktardığı açıklamaya göre, düşen uçakta bulunan 5 Rus ve 3 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi.

Beriev Be-200 tipi uçaklar iki yıldır Türkiye'de kullanılıyor.

THK'nın uçaklarını 3 yıldır kullanmamakta direnen Orman Bakanlığı, 2020'de 2, 2021'de de 3 Beriev Be-200 tipi uçak kiraladı. Orman Bakanlığı’nın, Rusya’dan tanesi 35 milyon dolara, Be 200 ES tipi 5 uçak almak için girişimlerde bulunduğu öne sürülmüştü.

Uzmanlar bu uçakların daha düz coğrafyalar için üretildiğini, Türkiye gibi çok engebeli, dağlık coğrafyalar için uygun olmadığını vurgulasa da Orman Bakanlığı iki yıldır bu uçakları kiralamayı tercih ediyor.

GEÇTİĞİMİZ YIL KAZA YAPTI

Beriev Be-200 yangın söndürme uçağı Beriev tarafından üretilen Rus yapımı bir amfibyen jet uçağı. Uçak, yangın söndürme, arama kurtarma, deniz devriyesi, kargo ve yolcu taşımacılığı için tasarlanmış olup 12 ton su kapasitesine sahip.

Türkiye'nin kiraladığı BE-200 tipi uçaklardan biri geçtiğimiz yıl orman yangınlarıyla mücadele sırada su alırken bir kaza yapmış ve motorunda ciddi hasar meydana gelmi

şti.