Görev değişikliği nedeniyle Gazi Kışlası'nda devir-teslim töreni düzenlendi. Patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askerleri tören yürüyüşü yaparak alana geldi. Alman Federal Ordusu Harekatlar Başkanlığı Komutanı Korgeneral Werner Fritz ve Ellermann tören mangasını selamladı.

Fritz, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Suriye'deki olaylardan en yoğun olarak etkilenen NATO müttefiki olduğunu söyledi.

Suriye-Türkiye sınırında meydana gelen olaylarda Türk sivil insanların öldüğünü hatırlatan Fritz, şunları kaydetti:

 "Türkiye sınırındaki olaylar Suriye'deki karışıklıkların yöresel boyutunu ortaya koymaktadır. Üstelik Türkiye'nin altından kalkmak ve temel ihtiyaçlarını karşılamakla karşı karşıya olduğu yoğun mülteci akınları da söz konusudur. Suriye hükumeti hala hem balistik füze taşıyıcı sistemlere hem de geniş kapsamlı bir kimyasal silah mühimmatına sahiptir. Bu nedenle Türkiye hala komşusu Suriye'den gelen potansiyel tehditlere maruz kalmaya devam etmektedir. Menzilleri 700 kilometreye varan Suriye füzeleri böylelikle Türk topraklarının büyük bir kısmına ulaşabilecek özelliklere sahiptir."

NATO ülkesi Türkiye'yi korumak için görevli olduklarını dile getiren Fritz, patriot ekibinin 7 gün 24 saat görevinin başında olduğunu ifade etti.

Başlangıçta yaşanan bir takım zorlukları Türk askerleriyle sürdürülebilir çözümler elde ederek aştıklarını belirten Fritz, "Bize ev sahipliği yapan Türkiye'ye, Türk ordusuna ve buradaki karar mercilerine özel teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Alman Federal Ordusu her alanda göstermiş olduğunuz yoğun angajmanı takdir etmektedir" şeklinde konuştu.

Ellermann ise Kahramanmaraş'taki patriot birliğinde ilk komuta değişiminin gerçekleştiğini ifade ederek, "Türkiye'deki bu görevin ilk komutanı olma onuruna nail olmamdan ötürü bu devir teslim töreni benim için elbette apayrı bir özellik taşıyor" dedi.

Her zaman "dostluk içinde dayanışma" sloganına önem verdiklerini vurgulayan Ellermann, sloganlarının hangi duygularla görev yaptıklarını özetlediğini kaydetti.

Konuşmalarından ardından, Ellermann görevini Albay Stöckmann'a devretti.

Fritz'in Ellermann'a harekat madalyası vermesinin ardından, Türkiye, Hollanda ve Almanya ulusal marşları çalındı.

Konuklara, harekat merkezinde verilen resepsiyonda ise Ellerman, Garnizon Komutanı Albay Kağan Kazaz'a patriot maketi hediye etti.

Törene, İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan, Gaziantep ve Adana'daki patriot hava savunma sistemlerinin komutanları ile diğer ilgililer katıldı.

- AA'ya teşekkür

Bu arada, resepsiyondakilere veda eden Ellermann, Türk-Alman dostluğuna katkılarından dolayı Anadolu Ajansına (AA) teşekkür etti. 

AA'nın olması gereken her yerde bulunduğunu anımsatan Ellermann, "Türk-Alman dostluğunun pekişmesinde önemli bir rol üstlendiniz. Sistemimizle ilgili yaptığınız haberler dostluğumuzun pekişmesinde etkili oldu. Ayrıca, AA'nın dünyanın ilk 5 ajansı olma hedefini takdir ettiğimi belirtmek istiyorum" ifadelerin kullandı.