Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Ahir Dağı eteğindeki Gazi Kışlası'na konuşlandırılan patriot hava savunma sistemi 3 yıldır aktif çalışıyor.
Yaklaşık 300 askerin görev yaptığı birlikte rotasyon kapsamında görev süresi dolan Kurmay Albay Thorsten Ilg görevini düzenlenen törenle Kurmay Albay Rasquin'e devretti.

Gazi Kışlası'ndaki törende, Patriot hava savunma sisteminde görevli askerler alana yürüyerek geldi. Alman Federal Ordusu Operasyon Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Thorsten Poschwatta ile Ilg ve Wolfgang Alman birliğini selamladı.

Poschwatta, törende yaptığı konuşmada, Alman birliğinin 2015'de de herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan görevine devam edeceğini söyledi.

Suriye'nin, Türkiye'nin 100 kilometre güneyinde sınır komşusu olduğunu hatırlatan Poschwatta, şöyle konuştu:

"Yakın ve Ortadoğu bölgesindeki güvenlik politikaları oldukça kırılgan durumda. Suriye içindeki kargaşa geçtiğimiz yıl bir değişime uğradı. Mevcut tüm iç karışıklığa rağmen Suriye'deki çatışmanın taraflarının ağırlık noktasını, şu anda IŞİD'in saldırı ve tehditlerini savuşturmak oluşturmaktadır. Bu bağlamda Alman birliğindeki kadın ve erkek askerler düzenli olarak yerden yere roket saldırıları hakkında bilgilendirilmektedir. Bu arada Suriye'den gelen kimyasal silah tehlikesi bertaraf edildi. Mevcut kimyasal silah ve savaş malzemeleri stokları etkisiz hale getirilmesine rağmen hala bir risk bulunmaktadır. Bu silahların bölge insanında hissedilebilir etkileri bulunmaktadır."

Birlikte kapsamlı kitle imha metaryali uzmanlarının da bulunduğununa işaret eden Poschwatta, bunların ek birlikteki görevinin bittiğini belirterek, "Ama bu Güney'den olası bir roket saldırısı tehdidi olmadığı anlamına gelmemektedir" ifadesini kullandı.

Kurmay Albay Ilg de Türkiye-Suriye sınırının diğer tarafında büyük bir insani trajedi, acı ve vahşet yaşandığını söyledi.

Suriye'de yaşanan vahşetin IŞİD'in bölgede güçlenmesiyle alakalı olmadığını, önceden de böyle olduğunu dile getiren Ilg, Türkiye'deki Alman birliğine daha fazla destek istemediklerini ama en azından da köstek olunmaması gerektiğini kaydetti.

Kente ilişkin anılarını da anlatan Ilg, şöyle konuştu:

"Abdulhamithan Camsi imamı ile yaptığım derin sohbet sonrasında ufkum inanılmaz genişledi ve İslam konusunda bugüne kadar görmediğim bir bakış açısını bana kazandırdı. Camide Hristiyanlarla bir araya gelen imam Ömer Faruk Şirikçi, bize açık görüşlülüğün ve dinler arası saygının ve barışın kanıtı oldu. Açıkçası bunu bu şekilde başarmak benim için pek olanaklı görünmüyordu ve bu olağanüstü jest karşısında tüm derin saygılarımla eğilmek istiyorum."

Konuşmaların ardından Ilg, görevini Rasquin'e devretti.

Poschwatta'nın Ilg'e harekat madalyası vermesinin ardından, Türkiye ve Almanya'nın ulusal marşları çalındı.

Törene, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan, Gaziantep ve Adana'daki patriot hava savunma sistemlerinin komutanları ile diğer ilgililer katıldı.