İstanbul’da, kalbi delik olarak dünyaya gelen minik Defne Deren'in, hastaneden taburcu edildikten bir gün sonra hayatını kaybettiği öne sürüldü. Yasa boğulan aile, ihmali olduğu iddiasıyla hastaneden şikayetçi oldu. Bebeğin doktoru ise, “Kalbi delik olarak bize geldi. 7-8 kişilik heyet olarak oturduk ve acil cerrahi müdahaleye gerek görülmedi. Bebeğin durumunun ağırlaşmasında kalp hastalığının değil de başka bir hastalığın, doğuştan genetik bir hastalık olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

İddialara göre olay şöyle gelişti: Mimar olan Fatma Usluer Uca ile inşaat mühendisi İsmail Uca çifti, hastanede yapılan tetkikler neticesinde dünyaya gelecek bebeklerinin kalbinde delik olduğunu öğrendi. Uca çifti, 16 Haziran’da doğum için Zeytinburnu'nda özel bir hastaneye gitti. Doğumun ardından kalbinde delik bulunan bebek, ambulansla başka bir özel hastaneye kaldırıldı. Türkiye’de doğuştan kalp hastalıklarıyla ilgili hizmet veren birkaç hastaneden biri olan hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınan bebek, 2 gün müşahede altında tutuldu. Yapılan tetkikler sonucu aileye, bebeklerinin hayati tehlikesinin bulunmadığı ve evlerine götürebilecekleri belirtildi.

Uca ailesi, Defne Deren adını verdikleri kız çocuğunu alarak 18 Haziran Perşembe günü akşam saatlerinde Kağıthane’deki evlerine gitti. Gece saatlerinde bebeğin sürekli ağlaması sebebiyle aile 19 Haziran Cuma günü yeniden hastaneye geldi. Yoğun bakıma alınan minik Defne Deren, saat 21.00 sıralarında hayatını kaybetti. Bebeklerinin ölümünde hastanenin ihmali olduğunu iddia eden aile, polis merkezine giderek hastane yetkililerinden şikayetçi oldu. Şikayet üzerine bebeğin cenazesi ölüm sebebinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi.

Oldukça üzgün olduğu görülen baba İsmail Uca, hastanede bebekleriyle yeterince ilgilenilmediğini öne sürdü. Çocuklarının ölümüne ilişkin hastanenin herhangi bir tanı koyamadığını ileri süren İsmail Uca, hastane yetkililerinden şikayetçi olduğunu belirtti. Bebeklerinin kalbi delik olarak dünyaya geldiğini ifade eden Uca, doğum sonrası sevk edildikleri hastaneden 2 günlük müşahedenin ardından herhangi bir hayati risk bulunmadığı gerekçesiyle eve gönderildiklerini söyledi. Bebeğin evde gece sürekli ağlaması üzerine sabah erken saatlerde yeniden hastaneye geldikleri bilgisini veren Uca, yoğun bakıma alınan bebeklerinin saat 21.00 sıralarında da hayatını kaybettiğini aktardı. Çok üzgün olduğunu dile getiren Uca, benzer olayların yaşanmaması için hastane yetkililerinden şikayetçi olduğunu belirtti.

Bebeğin ölüm sebebi yapılacak otopsinin ardından kesinlik kazanacak. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

BEBEĞİN DOKTORU: KALPTEN DEĞİL, BAŞKA HASTALIKTAN DURUMU AĞIRLAŞMIŞ OLABİLİR

Bu arada, özel hastanedeki bebeğin doktoru ise, olayı şöyle anlattı: “Kalbi delik olduğu için bize geldi. Doğuştan kalp hastalıklarıyla ilgili Türkiye’de hizmet veren birkaç merkezden biriyiz. Tetkikler yapıldı, çocuk annesini emdi. Gerekli tetkikler yapıldı ve acil cerrahi müdahaleye gerek görülmedi. Sonuçta 7-8 kişilik heyet olarak karar veriyoruz. Biz bu tür hastaların bir kısmını taburcu ederiz, ağır belirti verenleri ise ameliyat ederiz. Bu bebeğin biraz daha büyümesinin ardından cerrahi müdahale düşünülmüştü. 2 gün hastanemizde takip ettik ve daha sonra taburcu ettik. Bebek eve gidince de annesini emmiş. Gece rahatsızlanmış tekrar hastaneye getirdiler. Bu sefer durumu kötüydü. Yoğun bakıma aldık maalesef bebeği kaybettik. Bebeğin durumunun ağırlaşmasında kalp hastalığının değil de başka bir hastalığın, doğuştan genetik bir hastalık olabileceğini düşünüyoruz. Bu bebeğin durumundan daha ağır olan vakaları bile taburcu ettiğimiz oluyor. Bu ağır vakaların birçoğu yaşamlarını sürdürüyor.”