Medicana Sivas Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Nurettin Bolat, el bileği uzun süre bükülü pozisyonda çalışanlarda veya el ve bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda sık görülen karpal tünel sendromunun, şeker hastalığı, romatoidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Bolat, genellikle kadınlarda ve 40-60 yaş arasında sık görülen, elde güçsüzlük hissine sebep olan karpal tünel sendromu nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Hayatta işlevsel bir rolü olan elin parmaklarının hareket ve hissini sağlayan median sinir olarak adlandırılan yapının el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan karpal tünel sendromunun, sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlık olduğunu belirten Bolat, rahatsızlığın belirgin bir sebebinin bulunmadığını belirtti.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Bolat; el bileği uzun süre bükülü pozisyonda çalışanlarda veya el ve bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda sık görülen karpal tünel sendromunun şeker hastalığı, romatoidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Bolat, hamilelik döneminde kadınlarda vücut sıvılarının artmasının karpal tünel içinde basınç artışına bu durumun da geçici olarak karpal tünel sendromunun belirtilerine sebep olabileceğini ifade etti.

ELLERİNİZDE GECE UYUŞMALARI OLUYORSA DİKKAT

Opr. Dr. Bolat, halk arasında sinir sıkışması olarak bilinen karpal tünel sendromunun elde güçsüzlük, ilk üç parmakta karıncalanma gibi şikayetlerle kendini hissettirdiği, ileri dönemlerinde ise şiddetli ağrı ve parmaklarda uyuşmaya sebep olduğu bilgisini verirken, hastaların elini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde belirtilerin azaldığına vurgu yaptı.

İlerleyen sinir sıkışması vakalarında başparmak tabanı etrafındaki kaslarda erime ve buna bağlı olarak başparmakta güçsüzlük yaşandığını kaydeden Bolat, parmaklardaki his kaybı nedeni ile ağrıyı ve acıyı hissetmeyen hastanın fark etmeden parmaklarını kesebileceği konusunda uyardı.

GEÇ KALMADAN DOKTORA BAŞVURUN

Sinir sıkışması rahatsızlığı olan kişinin yaşadığı şikayetlerin genellikle teşhis için yeterli olduğunu belirten Opr. Dr. Nurettin Bolat, kesin teşhis için sinir içindeki elektrik sinyallerinin taşınıp taşınmadığını gösteren EMG (Elektromyografi) tetkikinin mutlaka yapılması gerektiğini ifade ederek, bu durumlarda geç kalmadan doktora başvurulmasını istedi.

“KÜÇÜK BİR OPERASYONLA ELİNİZİ ESKİSİ GİBİ KULLANABİLİRSİNİZ”

Sinir sıkışmasının ilk dönemlerinde dikkatli hareket ederek el bileği hareketlerinin kısıtlanması ve alınacak antiinflamatuar ilaçların semptomları hafifletebileceğini aktaran Op. Dr. Nurettin Bolat, steroid enjeksiyonların da sinir etrafındaki şişlikleri azaltarak semptomların azalmasını sağlayabileceğini açıkladı.

Ancak uzun süre geçmeyen ve konservatif önlemlere rağmen devam eden karpal tünel sendromlarının tedavisi için ameliyat gerektiğine dikkat çeken Opr. Dr. Nurettin Bolat, avuç içi-el bileği arasında yapılan bir kesi ile karpal tünele ulaşılarak, tünelin çatısını oluşturan transvers karpal ligamentin tamamen kesilerek karpal tünelin açılması yoluyla ufak bir operasyonla hastanın rahatsızlığından kolaylıkla kurtulabileceğini anlattı.

GEÇ KALINAN TANI VE TEDAVİ SONUÇ VERMEYEBİLİR

Ameliyattan hemen sonra hastaların şikayetlerinden kurtulamayacağını belirten Opr. Dr. Nurettin Bolat, ilk aydan sonra şikayetlerde belirgin bir azalma hissedilebileceğini, iyileşme döneminin ise sinirdeki hasara bağlı olarak 3-6 ay arasında değişebileceğini ifade ederek, ertesi gün rahatsızlıktan kurtulmayı beklemenin doğru olmadığının altını çizdi.

Ağır ve çok geç kalınmış olgularda ameliyattan sonra şikayetlerin azalmasıyla birlikte tam olarak sonlanmayabileceğini belirten Opr. Dr. Nurettin Bolat, tedavide geç kalınmamasına dikkat çekmekle beraber hastanın sigara içmesi, yeterince beslenmemesi, ileri yaşta olmasının da cerrahi tedaviden olumsuz sonuç alınmasına sebep olabileceğini de sözlerine ekledi.