Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’na operasyonla ilgili olarak, Suriye tarafından yapılan açıklamaların bir karşılığı olmadığını söyledi. Operasyonun kararının ne zaman verildiği konusunda bilgi veremeyeceğini aktaran Kalın, PYD ile işbirliği iddiaları ile ilgili olarak ise, “Operasyonun selameti acısından müttefiklerimize bilgi verilmiş, Suriye’ye de bir nota iletilmiştir. Bahsettiğiniz diğer örgütlerde herhangi bir temas, koordinasyon, yardımlaşma söz konu değildir.” dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışmaları, Cumhurbaşkanlığı’nın faaliyetleri ve gündemdeki gelişmeler hakkında basın toplantısı düzenledi. Süleyman Şah Türbesi’ne ve Saygı Karakolu’na yapılan operasyon ile türbeye ve karakola gelebilecek muhtemel bir saldırıyı ve askerlerin hayatlarının tehlikeye atılması riskini ortadan kaldırdıklarını belirten Kalın, “Burada uluslararası anlaşmalara bağlı olarak bize ait olan toprak parçasının hukuki statüsünde herhangi bir değişiklik söz konu değildir. 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile bu türbe yeri Türkiye Cumhuriyeti’nin topraklarıdır.” ifadelerini kullandı.

“BAHSETTİĞİNİZ DİĞER ÖRGÜTLERDE HERHANGİ BİR TEMAS, KOORDİNASYON, YARDIMLAŞMA SÖZ KONU DEĞİLDİR”

PYD ile ilgili anlaşma iddialarına ilişkin ise Kalın, “Operasyonun selameti acısından müttefiklerimize bilgi verilmiş, Suriye’ye de bir nota iletilmiştir. Bahsettiğiniz diğer örgütlerde herhangi bir temas, koordinasyon, yardımlaşma söz konusu değildir. Bu operasyonun kararı Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendi karardır ve kendi imkan ve kabiliyeti ile hayata geçirilmiş operasyondur. Genelkurmay, istihbarat teşkilatı, dış işleri bakanlığımız o bölgeyi iyi bilir. Bu operasyonun hazırlanması ve uygulanmasında sorun yaşanmadan bu noktaya gelinmiş olması da bu bilgi birikimi ile doğrudan alakalıdır. Sahada tamamen Türkiye’nin kendi inisiyatifi ile kendi imkan ve kabiliyeti ile hayata geçirilmiş bir operasyon söz konusudur.” şeklinde konuştu.

“TÜRBE EN KISA ZAMANDA DA TARİHE DEĞERİNE VE KUTSİYETİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİLECEK”

“Türbesinin inşa edileceği bölge PYD’ye bağlı YPG’nın kontrolünde bu kapsamda türbenin yeni yerinde ve türbeyi koruyacak askerlere yönelik risk ihtimali görüyor musunuz?” sorusuna ise Kalın, “PYD bizim için bir terör örgütüdür. Suriye’de son derece kırılgan güvenlik yapısı içerisinde şu örgüt şu bölgeye hakim, şu grup şu bölgeye hakim demek bile oldukça zordur, farazi olmaktan öteye geçmez. Bunlar her gün değişir. Değişebilir. Bizim Suriye Eşmesi olarak belirlediğimiz yer Türkiye Cumhuriyeti’nin koruması altındadır. Burada herhangi bir sorun, herhangi bir çatışma ihtimali görmüyoruz. Şu anda bura ile ilgili zemin, kazı ve etüt çalışmaları da yapılıyor. Türbe en kısa zamanda da tarihe değerine ve kutsiyetine uygun bir şekilde inşa edilecek ve Türk askeri tarafından korunacak ve Türkiye bayrağı dalgalanmaya devam edecektir.”

SURİYE’DEN YAPILAN AÇIKLAMALAR

Operasyon sonrası Suriye’den gelen açıklamaların hatırlatılması üzerine Kalın, “Suriye rejimin yaptığı açıklamanın bizim nezdimizde bir karşılığı olmadığını ifade etmek isterim. Meşruiyetini yitirmiş 300 binden fazla insanın ölümüne sebep olmuş, milyonlarca vatandaşını mülteci haline getirmiş bir rejimin ne bölgede ne uluslararası hukukta herhangi bir meşruiyeti kalmamıştır. Yaptıkları bu açıklamanın da ne müttefiklerimiz açısından ne de bizim açımızdan bir karşılığı söz konusu değildir.”

“OPERASYONUN KARAR SAATİNİ, GÜNÜNÜ SİZİNLE PAYLAŞAMAM”

“Operasyonun kararı ne zaman verildi? Cumhurbaşkanı’nın türbeye bir ziyareti söz konusu olabilir mi?” sorusuna ise Kalın şu şekilde cevap verdi: “Operasyonun karar saatini, gününü sizinle paylaşamam. Bununla ilgili değerlendirmeler her gün yapılır. Cumhurbaşkanı’mızın sevk ve idaresinde başbakanımızın koordinasyonunda, Genelkurmay Başkanlığı’mızın başkanlığında bu karar verildi. Bunun bir arka planı var. Bu karar Cumartesi öğleden sonra verilmedi. Cumhurbaşkanı’mızın yeri ziyaret etmesi konusunda şu aşamada böyle bir planı yok.”

İŞ BANKASI

“Bugün İş Bankası’na dair iddialar yer aldı. İş Bankası’nın da hisselerinin fona devredileceği iddia edildi ve bankanın hisselerinde düşüş yaşandı. Cumhurbaşkanlığı’nda bu konuda herhangi bir tasarruf söz konusu olmuş mudur?” sorusuna ise Kalın şu şekilde cevap verdi: “Bize ulaşan herhangi bir konu yok. Bu konuda BDDK’nın ya da TMSF’nın herhangi bir tasarrufu olur olmaz bunu bilemiyorum. Bize ulaşmış bir bilgi söz konusu değil. Zaman zaman çok altı boş spekülasyonlar oluğunu görüyoruz. Resmi makamların yaptığı açıklamaları esas almak daha doğru olur.”