Türkiye genelinde ekmek israfının önüne geçilmesi için başlatılan kampanyalara rağmen her gün 4.9 milyon adet ekmek çöpe gidiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılı Ocak ayında başlattığı ‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’ ile bir yıl içerisinde ekmek israfında yaklaşık yüzde 18’lik azalma yaşandı. Böylece günde 1 milyon 50 bin, yılda 384 milyon ekmek israf edilmekten kurtarılırken, 2 milyar 800 milyon TL’lik tasarruf sağlandı. Buna rağmen hâlâ günde 4,9 milyon adet ekmek çöpe atılıyor. İsrafın önüne geçmek için bilinç artışı ile birlikte paketli ekmek tüketiminin artırılması gerektiği belirtiliyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre, ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkân tanıyan paketli ekmeklerle israfı yüzde 50’ye varan oranlarda azaltmak mümkün.

Ekmeğin Türk toplumunun temel besin maddesi olduğunu ve Türkiye’nin 2007’de yılda 200 kilo kişi başı ekmek tüketimi ile dünyada en çok ekmek tüketen ülke olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğini söyleyen Doygun Ticaret ve Pazarlama Müdürü Murat Sertan Sağmanlı, “Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre paketli ekmek tüketimi artarsa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarma şansımız var. Çünkü paketli ekmeği derin dondurucuda 6 aya kadar saklamak mümkün. Yemek istediğinizde ekmek kızartma ve tost makinelerinde ısıtarak ya da kendiliğinden çözünmesini bekleyerek ekmeğinizi ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz.” diye konuştu.

BİR YILDA İSRAF EDİLEN EKMEKLE YÜZLERCE OKUL VE HASTANE YAPILABİLİR
İsrafın her türlüsünün ekonomiye vurulan bir darbe olduğunu dile getiren Sağmanlı, “Örneğin Türkiye’de bir yılda israf edilen ekmekle kilometrelerce yol, yüzlerce okul ve hastane yapmak mümkün. Bakanlığın Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile 1 yılda 1,1 milyon ton buğday, 2,1 milyar metreküp su tasarrufu sağlandı. Böylece ülke ekonomimiz her alanda kazandı. Ekmek israfını önleyerek bu tasarrufu artırmak için gerekli tüm önlemleri almalıyız.” dedi. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuğun hayatını kaybettiğini ifade eden Sağmanlı, “900 milyon kişi her sabah açlıktan ölme riskiyle güne başlıyor. Sadece bu rakamlar bile ekmeğimizi israf etmememiz gerektiğini net bir şekilde anlatıyor.” diye konuştu.