Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, kendilerine yapılacak başvurularda en fazla 6 ay içinde karar verdiklerini ve kararlarının tavsiye niteliğinde olduğunu söyledi.

Mehmet Nihat Ömeroğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Maslak Kasırları'nda yeni kurulan irtibat ofisinin açılışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Kuruma şikayet başvurusu için bir çok alternatif bulunduğunu belirten Ömeroğlu, "Bu kurum bir şikayetin kendisine ulaşması sonrası o şikayeti inceleyip araştırıp idareyi haklı gördüğü taktirde bireyin hakları yönünden inceleme ve araştırma sonunda tavsiye kararı verecek. Başvuruları ister kurumun ofislerinde, ister valilik, kaymakamlıklara müracaat edebilirler. Şikayet yönünden bir çok alternatifimiz var. Ama bizde şikayetlerin yüzde 60'ı e başvuru dediğimiz formlarımız doldurularak veb sitemiz üzerinden gelmesidir. Vatandaş hiç bir masraf yapmadan bize rahatlıkla ulaşabilir." dedi.

Kurumun kararlarının bağlayıcılığına ilişkin konuşan Ömeroğlu, "Bizim en büyük gücümüz medyanın bu şeyi kamuoyuna deşifre etmesi ile sağlanıyor. Ayrıcı biz her sene yıllık raporumuzu TBMM'ye, sunuyoruz ve Meclis'e gidip hesap veriyoruz. Çünkü bu kurum Meclis Başkanlığı'na bağlı. Meclis de tavsiye kararlarına hukuka ve hakkaniyete uygun olduğuna inandığı ölçüde kurumların yetkililerini çağırıp 'siz bunlara neden uymadınız' diye onları sorguluyor." şeklinde konuştu.

Dünyadaki bu kurumların temel özelliğinin yaptırımdan çok tavsiye niteliğindeki kararları olduğunu anlatan Ömeroğlu, "Yol gösterici niteliğinde, iyi yönetişim ilkelerini idarede sağlamaya çalışması. Yargı hem daha pahalı işliyor, hem iş yoğunluğundan daha ağır işliyor. Bizim en fazla inceleme ve araştırma süremiz 6 aydır. Mesela bir Gezi Raporu'nu biz 6 aya varmadan tamamladık. 176 sayfalık bir karar verdik. 2014 yılı bir Mayıs olayları ile ilgili yine aynı şekilde o kararı verdik. Aynı şekilde Dilan olayı vardı onları da çok kısa sürede tamamladık. Soma raporumuzu özel raporumuzu geçen yılın Aralık ayında açıkladık. Kılık kıyafet konusunda yani halkımızın başörtüsü diye bildiği konuda kararımızı verdik ve bu anlamda o zaman Başbakanlık da başörtüsü kararımıza uydu ve yönetmeliği değiştirmek durumunda kaldı.Biz ilk başladığımızda yüzde 20'lerdeydi tavsiye kararımıza uymak. Şu an yüzde 40'la vardı. Biz bunu önümüzdeki yıllarda daha da ileriye götüreceğiz. Avrupa ve uluslararası standartları hedeflemiş durumdayız" diye konuştu.