Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsmanlık) kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi projesi açılış toplantısı yarın (4 Mayıs) TBMM Tören Salonu'nda, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Kenan İpek’in de katılımıyla gerçekleştirilecek.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kapasitesinin güçlendirilerek, görevini uluslararası standartlar çerçevesinde yerine getirmesini desteklemeyi amaçlayan söz konusu proje, İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı (Sida) tarafından finanse edilecek. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) Türkiye ile ortaklaşa geliştirdiği söz konusu projenin açılışı saat 10.30’da başlayacak.

Toplantıya; Cemil Çiçek ve Kenan İpek’in yanı sıra Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Askeri Yargıtay Başkanı Hk. Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bazı ülkelerin büyükelçileri katılacak. TBMM Başkanı Çiçek, Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Malhotra ve İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund açılışta birer konuşma yapacak.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) NEDİR?

Resmi Gazete’de 29 Haziran 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Kanunu ile idarenin (devlet yönetimi ve alt birimleri) her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere TBMM’ye bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz özel bütçeli Kamu Denetçiliği Kurumu kuruldu. Kurum, 29 Mart 2013 tarihi itibariyle şikayet başvurularını alınmaya başladı.