Bursa'da, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan ‘yap-kirala-hibe et modeli’ ile Sırameşeler Mahallesi’nde Halit Baki Ticaret Lisesi'nin temeli törenle atıldı.

Bursa Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve işadamı Osman Koçak arasında imzalanan protokolle yeni finansman sistemine göre işadamı, arsası üzerine kendi yapacağı 24+24 toplam 48 derslikli 2 okulu devlete aylık 100 bin liraya kiraya verecek. Sekiz yılın sonunda da arsa ve okulu devletin mülkiyetine geçecek. Böylece hem devlet okul sahibi olacak, hem de işadamı devlete okul yaparak kira alacak.

Temel atma törenine katılan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye'de ilk defa ‘yap-kirala-hibe et modeli'ni hukuki alt yapısını hazırlayıp, protokollerini yaparak uygulamaya geçirdiklerini belirterek, “Bakanlığın Bursa Valiliğine yetki vermesiyle iş adamıyla oturup protokol yaptığımız iki okulun temelini bugün atıyoruz. Bu aynı zamanda kamuda yeni bir finansman modelidir.” dedi.

Sistemin Türkiye'de ilk defa Bursa'da uygulandığını anlatan Vali Karaloğlu, okul inşaat süresinin 18 ay olduğunu söyledi. Kira tutarının da sabit olacağını anlatan Karaloğlu, 8 yılın sonunda okulu yaptıran işadamına toplam 9 milyon 600 bin TL ödeneceğini aktardı.

İş adamı Osman Koçak’ın da bu sürede okulların bakımı, onarımı ve hatta cam kırığından sorumlu olacağını söyleyen Karaloğlu, bu modelin bütün kamu işlerine uygulanabileceğini sözlerine ekledi.


İş adamı Osman Koçak da protokolden memnun olduğunu belirterek, okulların hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından ‘yap-kirala-hibe et modeli’ ile yapılacak Halit Baki Ticaret Lisesi'nin temeli atıldı.