Van şehir merkezindeki birçok yere asılan ve polemik konusu olan musluktan kan akan görsellerin olduğu billboardların mahkeme kararıyla toplandığı belirtildi. AK Parti Van İl Başkanı Avukat Zahir Soğanda, konuyla ilgili savcılığın harekete geçtiğini belirterek, "Yaptığımız açıklamalarda yetkilileri göreve çağırdık. Savcılık harekete geçmiş ve mahkeme toplatma kararı vermiş.” dedi.

VASKİ Genel Müdürlüğü, Van şehir merkezindeki çeşitli noktalarda bulunan billboardlara reklam verdi. Reklam afişindeki 'musluktan kan akan' görsel ve beraberindeki Türkçe ve Kürtçe; 'önleminizi alın', 'bir gün bitecek', 'bir gün her şey', 'sahip çıkmazsanız uzak değil!', 'nefessiz kalmayalım', 'farkında mısın?' yazılı ilanlar asıldı. Üzerinde başka bir açıklama veya bir kurum ismi bulunmayan billboardlar Van'da gündem konusu oldu.

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk bunun halk tarafından 'Tehdit' olarak algılandığını belirtirken, billboardlarla ilgili yazılı açıklama yapan VASKİ ise, kendilerinin hazırladığı bu ilanların 'Su Kültürünü Geliştirme Projesi' kapsamında tasarlandığını ve 2015 yılında 80 milyon TL'lik yatırım planlandığını açıklamıştı.

VASKİ açıklamasında "Kentte asılı bulunan billboardlar, hazırlığı yapılan ve her biri ortalama olarak 5 gün asılı kalacak bir dizi billboardın sadece ilkidir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar, basit siyasi hesaplara alet edilmeyecek kadar değerlidir." demişti.

Polemik konusu olan kan akan çeşme billboardların yerini, Cuma günü ise üzerinde VASKİ'ye ait olduğu belirtilen 'Bir gün tükenebileceğinin farkında mısınız?', 'Su sadece bizim değil bütün canlıların', 'Her şey elimizde', 'Bir gün her şey sudan ucuz olacak. Önlemimizi alalım tasarruflu kullanalım', 'Dünya su ile güzeldir. Suyumuzu koruyalım' yazılı afişler billboardlara asıldı.

Cuma günü asılan billboardların 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla kaldırıldığı belirtildi. Kararda fotoğraf ve altındaki yazıların olumsuz etki oluşturduğu gerekçesiyle toplatma kararı alındığı belirtildi.

AK Parti Van İl Başkanı Avukat Zahir Soğanda, konuyla ilgili savcılığın harekete geçtiğini belirterek, "Yaptığımız açıklamalarda yetkilileri göreve çağırdık. Savcılık harekete geçmiş ve mahkeme toplatma kararı vermiş. Şuanki ilanlar güzel. Musluklar akıyor. Yani su tasarrufu ile alakalı. VASKİ'nin logosu da var, herhangi bir sorun yok." ifadelerini kullandı.

Konuyla alakalı bilgi veren VASKİ Genel Müdürü Mehmet Köseoğlu da o afişler için mahkeme kararının Cuma günü ellerine ulaştığını söyledi. 1 ay sürecek projede afişlerin 6 gün aralıklarla değiştirilmesinin planlandığını aktaran Köseoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Mahkemenin toplatma kararı Cuma günü elimize ulaştı. Karara itiraz dahi etmedik. Siyasi amaçlarla kullanılmayacak kadar değerli bir projeydi. Projemiz halen yeni billboardlarla devam ediyor. Herhangi bir siyasi içeriği de yoktur."