Kanal D’de yayınlanan “Bir Umut Yeter” dizisinde geçen hakaretamiz repliğe Çerkesler tepki gösterdi. Kanal D binası önünde toplanan Çerkes dernekleri basın açıklaması okudu.

Söz konusu dizide geçen: “Bunun sütü bozuk. Annesi şoförün yeğeniydi çok güzeldi. Tam bir Çerkes kızı. Kenan Bey ile mercimeği fırına verdiler. Hamile kaldı.” repliği üzerine Çerkesler önce sosyal medya üzerinden tepkilerini bildirmişlerdi. Dizinin tepki çeken bölümlerinin tekrar yayınlanması ve bahsi geçen repliklerin olduğu sahneye yine yer verilmesinin ardından dün akşam saatlerinde Kanal D binası önünde bayraklarla toplanan Çerkesler basın açıklaması okudular. Basın açıklaması öncesinde ve esnasında sık sık dizinin yayından kaldırılmasına dair sloganlar atıldı.

Protesto esnasında okunan basın açıklamasında şöyle kaydedildi:

Değerli basın mensupları, saygıdeğer Çerkes halkı, değerli kamuoyu,

Bugün burada toplanmamızın nedeni, Kanal D televizyonunda yayınlanan “Bir Umut Yeter” televizyon dizisinde geçen bir diyalogda Çerkes kadınları ile ilgili yanlış algı oluşturacak, rencide edici, onur kırıcı, yayıncılık ilkelerine aykırı ifadelere yer verilmiş olmasıdır.

Kanalın bu yayınına Çerkes halkından, Çerkes STK’larından, değişik partilerin milletvekillerinden ciddi bir tepki olmuştur. Kanal bu yayını nedeniyle Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından para cezasıyla cezalandırılmıştır. Çerkes sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri kanalın yöneticilerini ziyaret ederek, yapılan şeyin toplumda yarattığı üzüntü ve infial dile getirilmiştir. Televizyon yöneticileri
Çerkes toplumundan net bir özür dilemek yerine toplumu tatmin edici olmayan bir özür beyanında bulunmuşlardır. Bütün bunlar olurken Kanal D’nin dizinin aynı bölümünü 10 Ekim Çarşamba gecesi ve 12 Ekim Cuma sabahı tepkilere konu olan diyalogları aynen içerir şekilde yayınlamıştır. RTÜk tarafından cezalandırılan eylemini aynen tekrar ettiği görülmüştür. Bu yaklaşım kanalın özür olarak kabul edilmesini istediği açıklamalarında samimi olmadığı algısını pekiştirmiştir.

Çoğulculuk fikrine ve anlayışına aykırı olan, ayrımcılık ve nefret söylemi içeren, halkın bir kesimini ötekileştiren bu tür yaklaşımların ülkemizde barışa ve huzura hizmet etmeyeceği açıktır.

Hele ki bu eylemi ısrarla tekrarlamak hiçbir şekilde kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu diyaloğun aynı zamanda halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçunu da barındıran bir eylem olduğu düşünülmektedir.

Ortaya konulan bu olumsuzluğun bir nebze de olsa telafisi için Kanal D yönetimini sağ duyulu davranmaya, söz konusu diziyi yayından kaldırmaya ve Çerkes halkından net bir şekilde özür dilemeye davet ediyoruz.

KANAL D’DEN KAMUOYU DUYURUSU

Söz konusu dizinin yayınlandığı Kanal D yönetimi, infiale yol açan repliğin ve gelen tepkilerin ardından konuyla ilgili bir duyuru yayımlamıştı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sayın Nusret Baş, Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Sayın Yaşar Arslankaya,  Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı ve diğer tüm Çerkes Sivil Toplum Örgütleri kurumsal kimliği altında bütün Çerkes toplumuna duyurumuzdur.

Kanal D ekranımızda, 6 Ekim 2018 Cumartesi akşamı yayınlanan Bir Umut Yeter isimli dizimizin 2. bölümünde, Çerkes vatandaşlarımızın  tepkisine sebep olan hususlar bulunduğunu kamuoyundan öğrenmiş bulunuyoruz. Konu incelendiğinde; bir kasıtla yapılmamış, tesadüfen bağımsız diyalogların birbiriyle illiyetli olduğu ve Çerkes vatandaşlarımızı hedef aldığı izlenimini verdiğini  gelen tepkilerden anlamış bulunuyoruz.

Kanal D ve  MF Yapım ailesi, senaristimiz Melis Civelek ve tüm oyuncularımız olarak hiçbir vatandaş ayrımı yapmadan tüm Türkiye’yi sevgi ve saygıyla kucakladığımızı belirtmek isteriz. Konuyla ilgili tüm Çerkes vatandaşlarımız ve ilgili derneklerden , istemeden ve gözden kaçarak yarattığımız hassasiyet için özür dilemeyi borç biliriz.

Kamuoyuna duyurulur.