Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Dursun Ali Kansu, Belediye Meclisinde 'Cemevleri ibadethane sayılsın' teklifine çıkan 'Hayır' kararı nedeniyle AK Partili Belediye Meclis Üyeleri ve Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'a tepki gösterdi.

Ereğli'de 4 Şubat Çarşamba günü yapılan Belediye Meclis toplantısında, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Meclis Üyeleri, cemevlerinin ibadethane sayılması konusunda teklif önergesi vermiş, önerge Cumhuriyet Halk Partili 14 Belediye Meclis Üyesinin 'Evet' oyuna karşılık 14 AK Partili Meclis Üyeleri ve Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın kullandığı 15 'Hayır' oyu ile reddedilmişti.

'RET OYU BİZDE ŞOK ETKİSİ YAPTI'

Konuyla ilgili bu akşam Alevi Kültür Dernekleri Cem ve Kültür Evinde Alevi vatandaşlar ve Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis üyelerinin de katılımı ile bir basın toplantısı düzenleyen Dernek Başkanı Dursun Ali Kansu, alınan ret kararının kendilerinde şok etkisi yaptığını söyledi. Kansu konuşmasında, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2 Aralık 2014 tarihli kararı, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nun 14/b ve 15. Maddesinin 5. Fıkrasının son cümlesi uyarınca cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan, ayrımcılık yapılmadan yararlandırılmasını ve cemevimizin ibadethane olarak kabul edilmesi kararını yasal dayanak göstererek Kdz.Ereğli Belediyesi Başkanlığına başvuru yaptık. Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyeleri, partilerinin Türkiye genelinde yerel yönetim kararları ile bu sorunları çözme çalışmaları olduğunu, ilçemizde de meclis gündemine alınması için önerge vermek istediklerini söylediler. Bizde gerekli başvuruyu yaptığımızı, böyle bir önergenin zamanlama olarak isabetli olduğunu ifade ettik. 04.02.2015 tarihinde önerge verildi. 14 CHP Meclis Üyesi evet diyor. 14 AK Parti Meclis Üyesi ve Başkan hayır diyerek önerge gündeme dahi alınmıyor. CHP Meclis Üyesi arkadaşlarıma siyasi sorumluluk ve demokratik anlayışlarından, yaptıkları çalışma ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyor, siyasi hayatlarında başarılar diliyorum. Biz; Ereğli’nin çağdaş, ayrımcılık yapmayan, kardeşçe yaşamayı benimsemiş bir kent olduğuna kendimizi o kadar inandırmışız ki bu ret kararı bizde şok etkisi yapmıştır" dedi.

'KENDİSİ SOSYAL DEMOKRATIM DEMİŞTİ, ZİHNİYET DAYATMASI MI VAR?'

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın seçim öncesinde kendilerine geldiğini ve bu konuda yapılan görüşmelerde Başbakanın kendilerine sürekli hakaret ettiğini söylediğini kaydeden Kansu, Başkan Hüseyin Uysal'ın Sosyal Demokrat kişiliğe sahip olduğunu ve ayrımcılık yapmayacağını söylediğini ifade ettiği konuşmasında, "Belediye başkanımız meclis üye adayları ile seçim öncesi ziyaretimize geldiğinde kendisine sevilen ve düzgün bir aday olduğunu fakat parti genel başkanlarının bize her fırsatta hakareti ve tutumunun bizleri incittiğini, ayrıştırma politikasının zararlı olduğundan bahsettim. Kendisi de 'Ben sosyal demokrat siyasi kültürü olan biriyim, asla ayrımcılık yapmam sizi de severim, alevi arkadaşlarım bilirler ben ayrım yapmam, bunu da kazanırsam göreceksiniz' demiştir. Meclisteki oylama öncesinde de olumlu görüş belirten Sayın Başkan ne değişti de bizim demokratik talebimizi görüşme ve görüş bildirme gereği bile duymadan çok emin bir tavırla ret ettiniz. Yoksa zihniyet dayatması mı var. Hayırcı 14 meclis üyesi arkadaşlarımı merak ediyorum, hiç mi sizde insan hakkımız yoktu, esnaf olandan alış veriş yaptık, ödediğimiz vergi ile inanç hizmetlerinize kaynak olduk, hastalıkta hatır sorduk, ölümde taziyede bulunduk, okulda aynı sınıfta okuduk, askerde aynı cephede bir dilim ekmeği paylaştık, aynı kentte hoşgörü ile hiçbir değerinizi incitmeden yaşadık. Ama siz hiç tereddüt bile etmeden hayıra el kaldırdınız. Çok merak ediyorum evet demek size ne kaybettirecekti. Siz cemevini değil kardeşliği ret ettiniz, kardeşlik reddedilir mi? Sayın Başbakan Hacı Bektaş'ta ikrar vermeye geldim, yüz sürmeye geldim, hepimiz kardeşiz demişti, sorunları çözmeye talibiz diyordu. Kardeşlik bu mu? Çözüm üretmek bu mu? Sizin gerekçeniz ne bilmiyorum fakat, 'hükümet çözüm için çalışıyor bizde onu bekliyoruz', derseniz ona da inancımız yok. Çok üzgünüz demokrasi sınavını geçemediniz. Siz kabul etseniz de etmeseniz de; Biz varız, Aleviyiz, Bektaşi'yiz, cemevleri ibadethanemizdir, cem yapar, semah döneriz." ifadelerini kullandı.

'İKİNCİ SINIF VATANDAŞMIŞIZ'

Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Ali Arıkan ise kendilerinin bugüne kadar 1. sınıf vatandaş zannettiklerini ancak alınan bu karar sonrasında ikinci sınıf vatandaş olduklarını öğrendiklerini kaydetti. Konuşurken gözlerinin dolduğu görülen Ali Arıkan konuşmasında, "Bu karar bizi incitti ve üzüldük. Gerçekten şu anda şoktayız. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Yüzyıllardır Ereğli'de çok güzel bir şekilde yaşadık. Bir olduk. Bir dilim ekmeği paylaştık. Ama dün şunu fark ettim. Ben hep kendimi birinci sınıf vatandaş zannediyordum ama, ben 1. sınıf değil 2. sınıf vatandaşmışım. Benim inancımı tanımayanlar beni de tanımıyorlarmış, beni yalandan seviyorlarmış" şeklinde tepkisini dile getirdi.