Kapalıçarşı Sandal Bedesteni'ndeki iş yerlerini boşaltmaları yönündeki tebligat üzerine eylem yaparken gözaltına alınan 20 esnaf, Beyazıt Polis Merkezi'nde alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Polis müdahalesi ile gözaltına alınan 20 kişi, Beyazıt Polis Merkezi’nde yapılan Genel Bilgi Taraması (GBT) testi ve alınan sorgularının ardından, saat 01.15 sıralarında serbest bırakıldı. Esnaf, polis merkezi dışında kendilerini bekleyen yakınları ve esnaf arkadaşları tarafından sevinçle karşılandı. Bu sırada esnaf yakını bir baba, oğlunun saatler boyunca aç ve susuz şekilde ekmeğini kazandığı dükkanının başında nöbet tuttuğunu belirterek, “Yetkililer 3 çocuk yapın diyor. Benim 2 oğlum var ekmeğinin peşinde. 2 oğlumu doyuramayacaksam 3. çocuğu nasıl yapacak millet" diye tepki gösterdi. dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tahliye edilmeye çalışılan Kapalıçarşı Sandal Bedesteni içinde eylem başlatan esnafa saat 23.30 sıralarında polis müdahale etmiş, 20 kişi gözaltına alınarak Beyazıt Polis Merkezi'ne götürülmüştü. Arkadaşları gözaltına alınan esnaflar alkışlar eşliğinde durumu protesto ederek, 'Helal olsun size' şeklinde slogan attı.

80 DÜKKAN TAHLİYE EDİLMEK İSTENİYOR

Kapalıçarşı'nın içinde 80 dükkan barındıran Sandal Bedesteni içindeki esnaf, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tahliye edilmek isteniyor. Devir usulü dükkanlara yerleşen ancak ihale usulü yeniden kiraya verilmek istenen dükkandaki bir grup esnaf ise bu duruma tepki göstererek kendilerini sabah saatlerinde Bedestene kapatmıştı.

Gözaltına alındıktan sonra rahatsızlığı nedeniyle serbest bırakılan Erman İpço, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Biz sabah 08.30'dan beri kapıları kitledik. Ve oraya barikat kurduk. Sabahtan beri bekledik. Öğlene kadar hiçbir şey yoktu. Öğlenden sonra polisler kapıları yoklamaya başladı. Biz artık daha çok tedbir almaya başlamıştık. Kapıya arkadaşlarımız nöbet tutuyordu. Hangi kapıya yokladıklarında oraya yoğunluk gösteriyorduk açılmasın diye. En son akşam operasyon yapılacağını duyunca ışıkları söndürdük. Aç karnına mücadele etmeye devam ettik. Güney kapısına polisler yığıldı, bize çıkmamızı söylediler. Çıkılmazsa işlemler yapılacağını söylediler. Biz büyüklerimizle uzlaşılmasını istedik. Fakat büyüklerimiz uzlaşmaya varmayınca onlar daha çok bize yüklenmeye başladı. Bunun sonucunda kapıyı patlatacaklarını söylediler. Biz ölene kadar buradayız dedik. Kendimizi gerekirse yakacağız dedik. Kapıyı hiç tahmin etmedik patlatacaklarını orada kapıya biz yüklenirken birden bire kapı patlayıp ortadan ayrıldı. Ondan sonra ben fenalık geçirdim. Arkadaşlarımı arkadan kelepçeledikleri için fenalık geçirdim."

"İŞ ARKADAŞLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE"

Sandal Bedesteni Koruma Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği temsilcisi Murat Çetin ise, "İçeride arkadaşlarımızın can güvenliği tehlikede. Biraz önce özel tim içeriye girdi. Biz burada Sandal Bedesteni'nin 20 seneden beri esnaflarıyız. Burada abilerimiz yaşlandı, yaşlanıyor. Biz de burada büyüdük. Vakıflar Genel Müdürlüğü hile ve kötü niyetle öncelikle buranın onarıma ihtiyacı olmadığı halde onarım karşılığı uzun süreli kiralama modeliyle yatırım programına alınmıştır. Fakat Mısır Çarşısı'na bunu yapamamışlardır. Mısır Çarşısı ile Sandal Bedesteni aynı statüdedir. Gene hile ile kötü niyetle onarım ve devir haklarımız haklarımız elimizden alınmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü bizi aldatmıştır" şeklinde konuştu.

Kapalıçarşı Esnaflarından Nuri Hondi, "Müdahale etmek için Çevik Kuvvet'ten arkadaşlar geldiler. Ama biz biliyoruz ki müdahaleye hiç gerek yok. Bizim yalnızca büyüklerimizden isteğimiz bizim sesimizi dinlemeleriydi. Bu saate kadar mücadelemizi verdik. Henüz herhangi bir açıklama yapılmadı bizim için. Ama biz sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz. Hiçbirimiz terörist değiliz, bunu herkes bilsin. Biz sırf ekmeğimizin çabasını veren esnaflarız. Hiçbirimiz terörist değiliz. Yalnız bu kadar zor olmamalı bir esnafın sesini dinlemeleri" ifadelerini kullandı.