Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde işletmesi 20 Eylül 2015'te bitecek taş ocağının süresinin 2037 yılına kadar uzatılmasına tepki gösterilmesi üzerine, ocakla ilgili inceleme başlatıldı. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, "Bu taş ocağı her anlamda kapatılması gereken bir yer. Ancak maalesef bir rant hesabına dönüştürülmüş." dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Yılmaz da ocağın kapatılması için iki kez soru önergesi verdiklerini söyledi.

Halıdere Çakal Bağları mevkinde bulunan As Madencilik tarafından işletilen taş ocağının işletme süresi 20 Eylül 2015'te bitmesi gerekiyordu. Ancak yetkililer bu süreyi 2037 yılına kadar uzattı. Bunun üzerine yöre halkı ve CHP'liler bu duruma tepki gösterdi. Tepkiler üzerine, Kocaeli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, konuyla ilişkin rapor istendiğini belirtilerek, şunlar kaydedildi: "İlimiz Gölcük İlçesi Halıdere Mahallesinde faaliyet gösteren As Elmaslar Nak. Hafr. İnş. Hay. Taah. Tic. ve Ltd. Şti. uhdesindeki ER:3292787 (Sicil:82061) sayılı sahada yürütülen madencilik faaliyetleriyle ilgili olarak kamuoyunda gündeme gelen iddiaların, Kocaeli Üniversitesi Bünyesinde bulunan Maden Mühendisi, Çevre Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, İnşaat Mühendisi ile İş Güvenliği ve Halk Sağlığı konularında uzman kişilerden müteşekkil komisyonca incelenerek, rapor sunulması talep edilmiştir. Sunulacak rapora göre Valiliğimizce işlem yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Yılmaz, yaptığı açıklamada, konuya ilişkin bugüne kadar iki kez soru önergesi verdiğini söyledi. İnceleme başlatılmasını olumlu bir gelişme olarak gördüğünü belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "İki kez soru önergesi verdik. Geçen ay da verdik. O zaman genel bir cevap verildi. 'Hukuki süreç devam ediyor' diye. Ben bu kez dedim ki, 'Taş ocaklarının işletme ruhsatını valilik veriyor. Madem ki herkes, yöre halkıyla, siyasisiyle karşı. Buranın kiralama işini yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı. 20 Eylül'de bitiyor. Kiralamayı uzatmasınlar. Konu çözülsün.' Bunun üzerinde bastırılabilir. Bu konu üzerinden denetimi yapılabilir. Bunun üzerinden girişimlerde bulunduk. Soru önergesi verdik. Bir çalışmaya girmişler. Nihai olarak 20 Eylül'den itibaren kira süresini uzatmamaları en sağlıklı çözüm gibi geliyor bana."

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da gelinen noktada konuyla ilgili bakanın da açıklama yaptığını belirterek, "Kandırıldıklarını söylediler. Aslında bir kandırılma olayı yoktu. Aslında ilk kapatılması gereken taş ocağı buydu. Ve kimsenin haberi olmadan taş ocağının süresi uzatıldı. Gündeme taşıyınca bakan çıkıp bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Kapatacaklarını söylediler." ifadelerini kullanıldı.

"Aslında valiliğin bir imzası talimatı gerekiyor. Yapılması gereken bu. İncelemeye falan gerek yok." diyen Akar, şunları söyledi: "Ama sürecin böyle olağan haline bıraktılar. Belki tepkiler durur kırılır diye. Ama ben konuyu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile tekrar görüştüm. Onların da başvuruları olduğunu biliyor. 20 Eylül'de orman işletmesinin verdiği izin doluyor. Bundan sonra tekrar bir kiralama yapmaları gerekiyor. Şirket başvurmuş ama onaylanmamış. Ben de bakana bunu anlattım. Bakan ilgileneceğini söyledi. Ama ben sonucun pek değişeceğini düşünmüyorum. Dediğim gibi valiliğin iki dudağı arasında bu iş. Kapatıyorum dediği anda kapatılır. Neye, hangi kritere bakarlarsa baksınlar vatandaşların yaşamsal alanlarının daraltılması hemde özel arazilerin kullanılması onlara tecavüz edilmesi noktasında mahkemede yargılanmışlar ve tazminat ödemek zorunda kalmışlar. Çevreye verdiği kirlilik. Denize giden suyun yaratmış olduğu kirlilik... Yani her anlamda kapatılması gereken bir taş ocağı ama maalesef bir rant hesabına dönüştürülmüş bu. Diğer taş ocakları 6 ilçede kapatıldığı için mıcır fiyatı, oradan alınan malzeme fiyatı iki katına çıkmış. Birde malzemenin elekten geçirilmesi, kırılması gerekmiyor. Doğal bir malzeme. Müthiş bir kazanç sağlıyor. Bu kazanca kimler ortaktır. Nasıl bir rant vardır onu bilemem. Süreci takip ediyoruz. Ben bakan üzerindeki görüşmemi sürdürüyorum. Kapatılması gerektiği noktasında ikna çabam devam ediyorum. Biliyorum o alanı gezen herkes oranın kapatılması gerektiğini söyleyecek. Ancak bazı güçlerin önüne geçemiyoruz. Şunu da söylüyorum. Karar ne olursa olsun. Bilin ki 1 Kasım'da CHP iktidarında ilk kapatılacak ocak Halıdere'dir."