Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği, yetiştirici ve emekçinin dayanışma sembolü Karaburun Kırkım Şenliği, bu yıl 5. kez düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi ve İzmir İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle yapılacak şenlik, Kavaklıkuyu mevkisinde olacak. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Ertuğrul Tugay’ın katıldığı toplantıda, Anadolu kültürünün en özel ve eski törenlerinden biri olan kırkım şöleninin merkezini teşkil eden Karaburun’un, turizmin yanısıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri bir konumda bulunmasıyla bölgeye özgü kıl keçisi yetiştiriciliğinde odak noktası olduğuna vurgu yapıldı.

Koruma altına alınan Karaburun kıl keçisinin, Karaburun ve Mordoğan başta olmak üzere yarımada bölgesinin sembolü olduğunu kaydeden Başkan Çakır, yetiştiricinin düğünü olarak bilinen kırkım ritüelinin gelenekten geleceğe ışık tuttuğunu söyledi. Çakır, bölgenin turizmin yanısıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri olduğunu belirterek, bu kültürü korumayı amaçladıklarını belirtti. "Gelenekler bugünü yaşatır" diyerek yola çıktıklarını ifade eden Çakır, "Keçi ürünleri, en sağlıklı ürünler. Bu yüzden keçi üretiminin devamı ve sağlıklı nesil için ürünlerinin de devamını istiyoruz. Bu geleneği yaşatmak için kırkım şenliğinin de devam etmesi gerekir." şeklinde konuştu. Şenliğin, bölge çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşan ailelere destek olunması, kamuoyu ilgisinin bölge ekonomisinin temelini oluşturan besiciliğe çekilmesi için gelenek haline getirildiğini söyleyen Birlik Başkanı Türer ise Karaburun kıl keçisinin literatüre girmiş özel bir ırk olduğunu, birlik olarak yaptıkları "halk elinde ıslah" çalışmaları ile bu türün genetik özelliklerini bozmadan, verimini kendi içinde arttırdıklarını kaydetti. İZKA desteğiyle uyguladıkları soğuk zincirde süt toplama projesi sayesinde yetiştiricinin ürettiği sütün artık değerinde pazarlanabildiğine dikkat çeken Türer, hafta sonu sektör temsilcilerini destek, Egelileri ise hoş bir gün geçirmeleri için Karaburun’a davet etti.

Tarım Daire Başkanı Tugay da Büyükşehir Kanunu ile tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara destek vereceklerini kaydetti. Geçen hafta İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Urla ilçesinde ihtiyaç sahibi yetiştiricilere sakız cinsi damızlık koç ve kıl keçisi dağıttıklarını belirten Tugay, özellikle yarımada bölgesinin küçükbaş hayvancılıkta hakettiği yere gelmesi için projeler ürettiklerini söyledi.