İzmir’in Karaburun ilçesinde yapımı süren rüzgar enerji santralleri (RES) ile ilgili toplantıda arbede çıktı. Köylüler, firma yetkililerinin kendileriyle yapmak istediği toplantıyı çevrecilerle birlikte protesto ederek önledi. Cami duvarına RES’i destekleyenler tarafından pankart asılması, gerginliğe ve arbedeye yol açtı.

Karaburun'da 166 türbin direkli RES projesine başlayan Lodos firması, 47’sini tamamlayarak elektrik üretimine geçti. Yayla köyü sakinlerinin ve çevrecilerin açtığı aleyhte davalarda mahkeme, firmanın proje lisansını iptal etti, 47 türbinin de durdurulmasına karar verdi. Firma ise EPDK’den aldığı izinle elektrik üretimine başlarken projenin kalan bölümünü tamamlayabilmek için yeniden girişimlerde bulundu. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen görevlilerle firma yetkilileri, Yayla köyünde halk katılım toplantısı düzenlemek istedi. Yayla Camisi’nin duvarına, "RES'e evet" yazılı pankart asılması, iki taraf arasında arbedeye sebep oldu. Protestoya, CHP İzmir milletvekilleri Zeynep Altıok ve Tacettin Bayır da katıldı.

Jandarma ekipleri, köy girişinde önlem aldı. Arabalarından inen çevreciler ve köylüler, toplantının yapılacağı köy camisine gitti. Burada toplantıyı protesto eden çevreciler, katılımcı olmadıklarını göstermek için sandalyeleri toplayıp alanı boşalttı. "Bunun adı temiz enerji değil, talan" parkartı açtılar. RES’e destek verenler ve çalışanlar ise cami duvarına, "RES'e evet" pankartı astı. Bunun üzerine ortam gerildi. Firma taraftarları ile çevreciler arasında arbede yaşandı.

Çevrecilere destek veren Milletvekili Bayır, kendilerinin de temiz enerjiden yana olduklarını belirterek, “Biz de yeşil enerji diyoruz. Bizim karşı olduğumuz enerji üretimi değil, gelişigüzel türbin direklerinin dikilerek enerji elde edilmeye çalışılması. Bu yarımadanın tamamının firmaya verilmesine karşıyız.” dedi. Milletvekili Altıok ise temiz enerji denerek doğal çevrenin yok edilmeye çalışılmasına karşı olduklarını söyledi: “Elbette enerji üretimi olsun ama bu şekilde, yok ederek enerji üretilemez. Köyler, yaşam kaynaklarından hayvancılığın tehdit altına girdiğini söylüyorlar. Hayvanlar ve bitkilere tahribat getiriyor. Sayılarının arttırılması demek, mevcut zararın artması demek. Onlar enerji üretimine hayır demiyorlar, uygulamalara hayır diyorlar. Ranta ve talana alet edilen bir doğa istemiyoruz."

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen heyetin toplantıyı başlatmak istemesi üzerine ortam gerildi. Bu sırada avlusunda toplantı yapılan caminin duvarına pankart asılması gerginliği arttırdı. Çevreciler, pankartın indirilmesini istedi. Camiye doğru giden çevrecilerle onlara engel olmak isteyen firma çalışanları arasında arbede çıktı. Tarafların birbirlerine dövizlerin sopalarıyla vurmaya başlaması üzerine jandarma, gruplara müdahale ederek ayırdı. Olayları yatıştırmaya çalışan Tacettin Bayır da arbedenin ortasında kaldı. Olaylar üzerine gerekli şartların oluşmaması sebebiyle tutanak tutan heyet, toplantıyı yapamadan köyden ayrıldı.