Basına yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın avukatları, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı’yı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet etti. Şikayet dilekçesinde Karaçalı’nın ‘görevin kötüye kullanılması ve hürriyeti tahdit’ suçlarının işlediği belirtildi. Ayrıca, Karaçalı hakkında 40 bin liralık tazminat davası da açıldı.

14 Aralık özgür basına yönelik operasyon kapsamında yasa dışı ses kaydı ve dizi senaryoları gerekçe gösterilerek tutuklanan Karaca, 3 aydır cezaevinde bulunuyor. Karaca hakkında 3 ayrı aylık tutukluluk incelemesi yapıldı. 17 Şubat tarihindeki son incelemeyi gerçekleştiren hakim Durmuş Karaçalı verdiği tutukluluğa devam kararında kendi aracıyla emniyete giderek teslim olan Karaca’nın kaçma şüphesi olduğunu gerekçe göstermişti. Savcının sormaktan vazgeçtiği yasa dışı ses kaydını da somut delil kabul etmişti.

Karaca’nın avukatları Gültekin Avcı, Fikret Duran ve Bahadır Esat Temiz müvekkilleri aleyhinde hukuksuzca tutukluluğa devam kararı verdiği gerekçesiyle Karaçalı’yı HSYK’ya şikayet etti. Tutukluk kararının usul, kanun, anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı şekilde verildiğini belirten avukatlar, Karaçalı’nın da tutuklama kararını veren 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun ve diğer tutukluluk itirazlarını gerekçesiz reddeden hakimler gibi suç ve disiplin sorumluluğunun altına girdiğini kaydetti. Karaçalı’nın da ‘görevi kötüye kullanma ve hürriyeti tahdit’ suçunu işlediği ifade edildi. Soruşturmanın selameti açısından görevden uzaklaştırılması, yasak delile dayalı sorgu icra etmek ve kanunsuz tutuklama kararı düzenlemesi sebebiyle disiplin ve ceza soruşturması açılması istendi.

40 BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI AÇILDI

Karaca’nın avukatları ayrıca hakim Karaçalı’nın yasanın açık kurallarını çiğneyerek keyfi ve kişisel kusuru ile Karaca’yı hürriyetinden yoksun bıraktığı gerekçesiyle tazminat davası açtı. 20 bin lira maddi, 20 bin lira da manevi olmak üzere 40 bin liralık tazminat talep edildi. Dava dilekçesinde Karaçalı’nın tutukluluğa ilişkin yapılan itirazları gerekçesiz olarak reddettiği ve aylık tutukluluk incelemesinde keyfi olarak tutukluluğa devam kararı verdiğinin altı çizildi.