Aras, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadayı'nın savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildiğini, nöbetçi hakimliğin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdiğini ifade etti.

Avukat Aras, haftada bir gün karakola giderek imza vermek ve yurtdışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılan Karadayı'nın soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlar gibi ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırma ve görevlerini engelleme suçu''ndan tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildiğini kaydetti.

Adli kontrol uygulanmasının bile ağır bir karar olduğunu savunan Aras, ''Bu delillerle bu kararın olmaması lazım ancak buna da şükrediyoruz'' dedi.

Soruşturmanın gizliliği nedeniyle Karadayı'nın ifadesi hakkında bilgi veremeyeceğini anlatan Aras, ''Yorgun bir gün geçiren ve yanında ailesinden kimse bulunmayan Karadayı, karayoluyla İstanbul'a gidecek'' ifadesini kullandı.

Müvekkilinin 28 Şubat soruşturmasına konu olan olaylarla herhangi bir bağının bulunmadığını savunan Aras, ''Delillerde de imzası yoktu bize göre. Altındaki insanlar da haksız yere tutuklu. Anayasal olarak da buradaki soruşturmanın yapılmaması lazım, o ayrı. Ama şu an önemli olan mahkemenin verdiği değerlendirmedir. Mahkeme, savcılığın görüşüne katılmadı. Mahkeme adli kontrolle salıverdi, bizim için şu an önemli olan bu. Soruşturma süreci bundan sonraki boyutta devam edecek'' değerlendirmesinde bulundu.

Aras, bir gazetecinin ''Savcılığın tutuklanma talebi delil yetersizliğinden mi reddedildi'' yönündeki sorusunu, ''Mevcut delil durumuna göre bulguların varlığı değerlendirilerek adli kontrol sistemi yeterli olur diyerek adli kontrol sistemi uygulandı'' diye yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Karadayı'nın serbest bırakılmasında sağlık sorunları mı etkili oldu'' sorusunu da Aras, ''Tek bir gerekçeyi uygulamadı, adli kontrol yeterli olabilir diye genel bir gerekçe gösterdi. Haftada bir gün çarşamba günü imza atacak. Yurtdışına çıkış yasağı getirdi ve tutuklama kararını reddetti'' yanıtını verdi.

Aras'ın açıklamasının ardından adliyeden ayrılan Karadayı, sorularını yanıtlamadığı gazetecilere, ''Hepinize iyi geceler'' dedi ve araca bindi.