İnsan Haklar Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, sivil polisler tarafından gözaltına alınan Özbekistan uyruklu Madina İrbutayeva için Fatih Şehit Tevfik Fikret Erciyas Polis Merkezi önünde eylem yaptı. Grup adına yapılan açıklamada, Özbek kadının karakolda işkence gördüğü iddia edildi.

Eyleme katılan kadınlar ‘Sesiz kalam suça ortak olma’, ’Sessizlik öldürür mücadele yaşatır’ yazılı pankartlar taşıdı. İHD İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu üyesi kadınlar, sivil polisler tarafından gözaltına alınan Özbekistan uyruklu İrbutayeva ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, kadına yönelik şiddetin özellikle karakollarda güvenlik güçleri tarafından sürdürüldüğü iddia edildi. Açıklamada “Biz aile içi şiddet nedeniyle karakola başvuran kadınlara polisin, 'kocandır, çocuklarındır' diyerek eve gönderdiğini ve kısa bir süre sonra kadının öldürüldüğünü, polisin ise bu tutumu ile kadına yönelik şiddeti desteklediğini, kadına şiddet uygulayan erkekten yana olduğunu biliyoruz. Bunun dışında konu kadına yönelik şiddet olduğunda karakollar doğrudan kadına yönelik şiddetin uygulandığı mekanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle devrimci sosyalist, muhalif ve göçmen kadınlara buralarda emniyet güçleri tarafından şiddet uygulanmaktadır. Buralarda kadınlar hukuksuz bir şekilde gözaltında tutulmakta ve gözaltında oldukları karakol tarafından inkar edilmektedir.’’ denildi.

Açıklamada, Özbek kadının gözaltına alınmasının, Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi ile İstanbul Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geldiği dile getirildi. Açıklamanın devamında, “Bu ihlallere 7 Mart gecesi saat 02.00 sıralarında Aksaray Metrosu’nda resmi ve sivil polisler tarafından gözaltına alınan Özbekistan uyruklu Madina İrbutayeva adlı kadın da maruz kaldı.’’ ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Özbekistan uyruklu İrbutayeva’nın Şehit Fikret Erciyes Polis Merkezi’nde fiziki ve sözlü işkenceye maruz kaldığı, yasal süre olduğu halde resmi işlemlerin yapılmadığı, bacaklarında morluklar olduğu ağzında yırtık ve çenesinde ağrı olduğu belirtildi.

Eylemde konuşan İHD Kadın Hakları Komisyon üyesi Eren Keskin ise “Şehit Fikret Erciyes Polis Karakolu’na geldim. Önce bana Madina’nın kan almak için götürüldüğünü söylediler. Yalan söylediler yani. Ancak kadının telefonu vardı bizde ben o sırada aradım hala aşağıda tutulduğunu öğrendim. Aşağıya indiğimde üç kadındı yan taraftada erkekler vardı. Çok kötü, kirli bir yerdi. Küçücük bir hücrede Madina’nın ayın yedisinden beri tutulduğunu öğrendik. Bu karakolda işkence gördüğünü anlattı. Gösterebilir misin iz var mı? dedim. Pantolonunu indirdi, önlü arkalı bacaklarının her tarafı mosmordu. Bacaklarında çok sayıda ekimoz vardı. Ağzında yırtık vardı. Çenesini kullanamadığını söyledi. Kırık olabilir dedi. Hastaneye götürmediler dedi. Biz İnsan Hakları Savunucuları olarak bu olayın takipçisi olacağız.’’ ifadelerini kullandı.

Bu arada, karakolda tutulan Özbekistanlı kadının tepkiler üzerine Kumkapı'daki Yabancılar Şubesi'ne götürüldüğü öğrenildi. İsmini açıklamak istemeyen bir emniyet mensubu ise Özebekistanlı Madina'nın vize ihlali nedeniyle gözaltına alındığını söyledi.