Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi tarafından dün açıklanan Adli Yargı Kararnamesi’nde, birçok önemli kararın altına imza atan hakim ve savcıların görev yeri değiştirildi. HSYK tarafından İzmir’de yapılan değişikler arasında en dikkat çeken isim, uzun süredir karar çıkması beklenen, karakolda polisler tarafından dövülen Fevziye Cengiz davasını karar açıklamak için şubat ayına erteleyen İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akar Karasu oldu. Karasu, Çorum hakimliğine atandı. Daha önce İzmir Adalet Komisyonu Başkanı olan Karasu, Temmuz 2014’teki kararnameyle mahkeme başkanlığına getirilmişti.

LİMAN SAVCISI TERFİ ETTİ

İzmir’de birçok polis, savcı ve hakimi görevinden eden liman soruşturmasına bakan Savcı Cevat Mert Koparal ise terfi ettirildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Binali Yıldırım’ın bacanağı C.H.’nin de şüphelileri arasında bulunduğu liman soruşturmasını başlatan Savcı Ali Çelik’ten alınan dosya, Savcı Koparal’a verilmişti. 7 Ocak 2014’te yapılan operasyonun üzerinden bir yıldan fazla süre geçmiş, dosyayla ilgili iddianame hazırlanmadığı gibi herhangi bir takipsiz kararı da verilmemişti.

ASKERİ BELGE TEMİN ETME DAVASININ HAKİMİ DE GİTTİ

İzmir’deki askeri bilgi ve belge temin etme davasının görüldüğü ilk mahkeme olan 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski başkanı Atilla Rahman’ın da görev yeri değiştirildi. Rahman, davadaki birçok kararda sanıklar lehine oy kullanmıştı. Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından Rahman, yeni kurulan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığına getirilmişti. İzmir’de emniyet mensuplarına yönelik kupür davasındaki tutukluluk itirazlarını da değerlendiren Atilla Rahman başkanlığındaki 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 polisin tahliyesine karar vermiş, 9 sayfalık gerekçeli kararda tutuklamalara gerekçe olan suçlamalarla ilgili değil somut delil, olgu dahi bulunmadığı belirtmiş, örgüt suçlamasını da "hukuki garabet" olarak değerlendirmişti. Son kararnameyle Rahman, İzmir'in Torbalı ilçesine hakim olarak atandı.

BÜYÜKŞEHİR DAVASI HAKİMLERİ DE DEĞİŞTİ

HSYK, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 129 sanıklı davanın hakimlerinin de görevlerini değiştirdi. Davanın ilk hakimi olan Cahit Kargılı, daha önce görevden alınarak İzmir 4. Çocuk Mahkemesi hakimliğine getirilmişti. HSYK’nin dünkü kararnamesiyle Kargılı, Ordu hakimi olarak atandı. Halen Büyükşehir davasının görüldüğü İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz’ın da görev yeri değiştirildi. Yılmaz, Denizli’ye hakim olarak atandı.

İzmir’de ayrıca Cumhuriyet Başsavcı Vekili Uğurcan Sevinç Kızıloğlu Karşıyaka Cumhuriyet Savcılığı’na, İzmir Cumhuriyet Savcısı Kadir Karaca İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne, İzmir Cumhuriyet Savcısı Ömer Ömeroğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne, uzun süredir İzmir’de cezaevlerinden sorumlu Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapan Yusuf Arslan Ordu Cumhuriyet Savcılığı’na, İzmir Hakimi Ali Asker Dağdeviren Muğla Hakimliği’ne atandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yaparken liman soruşturmasının ardından Karşıyaka Savcılığı’na atanan Ali Haydar ise Kırşehir Savcılığı’na gönderildi.

İzmir eski Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş’ın da görev yeri değiştirildi. Liman soruşturmasını kapatması için yapılan baskılara boyun eğmeyerek her şeyin hukuk çerçevesinde yapıldığını belirtip soruşturmanın arkasında durduğu için görevinden alınarak, fiili olarak faaliyette olmayan Samsun’a Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan Baş, Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi.