Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) başkanlığında, 17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi.

Ziraat Mühendisleri Odası İl Başkanı Yusuf Temizkan, depremle yaşamayı öğrenme noktasında kamuoyunun sık sık bilgilendirilmesi gerektini belirtti.

Yaşanmış onca acı tecrübeye, emek verilmiş çözüm üreten çalışmalara rağmen ülkenin hala bir afet bölgesi olmaktan kurtarılamadığını önü süren Temizkan, şunları kaydetti: "Yaşanması muhtemel depremlerde, zararın en aza indirgenmesi için mühendis odaları olarak her türlü fedakarlığa hazırız. Kamuoyunda, depreme duyarlılığın artırılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla sürekli bilgi alışveri yapıyoruz. Meydana gelen depremlerden ders çıkarılması gerekiyor. Buda yapı denetimlerine gereken önemin verilmesiyle mümkün olacaktır."

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay da  bölgenin deprem tehlikesi ve depremle yaşamanın öğrenilmesi gerektiğini kaydetti. 

Kuruçay konuşmasında özetle şunları söyledi.

Dünyadaki tüm ilim adamlarının ortak görüşü 400 yıldır deprem yaşanmayan ve enerji biriktiren Gölbaşı-Türkoğlu  fay hattında 7'den büyük bir deprem yaşanacağıdır. Bu fay hattında 7'den büyük deprem yaşanma ihtimali yüzde 99'dur.

Olası bir depremde şehrin çok büyük bir kısmı yıkılacaktır. Ovada kurulu fabrikaların büyük bir kısmı yıkılacak ve bu bölgelerde çok sayıda insanımız hayatını kaybedecektir.

2005 yılında Bayındırlı ve İmar Bakanının açıkladığı "Bir kentimizin yüzde 72'si 6 şiddetinde bir depremde yıkılacaktır." sözünde bahsettiği il Kahramanmaraş'tır ve bu ifade doğrudur.

Kahramanmaraş depreme hazırlık konusunda gerekli tedbirleri almamıştır.