Otoyol 5. Bölgeye bağlı Bahçe Bakım İşletme Şefliğinde yıllardır Karayollarında taşeron işçi olarak çalışan işçiler, 1 saat iş bırakma eylemi yaptı. 2 aydır maaşlarını alamadıklarını belirten işçiler, seslerini duyurabilmek için mesaiye 1 saat geç başladı. Temsilci Kerim Öz, ödenek olmadığından dolayı maaşların aksadığını iddia etti. Öz, kendisi de dâhil olmak üzere 35 işçinin maaşlarını alamadıklarını söyledi. İşçiler ise devletin, maaşların işçinin hesabına yatacağını söylediğini, ancak 2 aydır maaşların ödenmediğini dile getirerek, "Ya devlet yalan söylüyor ya şirket." dedi.

Karayolları taşeron işçileri, Yargıtay’ın 3 yıl önce kendilerine verdiği kadro hakkını, hükümetin görmezden geldiğini iddia etti. Temizlik işçisi olarak alındıklarını belirten taşeron işçiler, yollarda yamalama, tabela ve diğer işlerin tamamını kendilerinin yaptıklarını söyledi. Taşeron işçisi Musa Akgün, 11 yıldır çalıştığını, bugüne kadar çok sıkıntı çektiklerini, verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek, Yargıtay’ın taşeron işçilerle ilgili verdiği kararın bir an önce uygulanmasını istedi. Akgün, devletin, maaşların işçinin hesabına yatacağını söylediğini, ancak 2 aydır maaşların ödenmediğini söyledi.

Maaşlarını düzenli alamadığı için bakkala karşı yalancı durumuna düştüğünü ifade eden diğer bir taşeron işçisi Davut Tekerek, şirket yetkililerinin para gelmediği için maaşları ödeyemediğini, hükümetin ise 'kriz yok, para var' dediğini belirterek, kimin doğru kimin yalan söylediğini bilmediklerini söyledi. Terörist ve provokatör olmadıklarını dile getiren taşeron işçisi Tekerek, "Yargıtay’ın 3 yıl önce bize verdiği hakkı istiyoruz. Ama hükümet vermiyor. Bizim ülkeden başka, dünyanın hiçbir yerinde Yargıtay’ın verdiği kararı uygulamayan başka bir devlet yok. Hani Yargıtay bağımsızdı. Bağımsız ise neden verdiği karar uygulanmıyor. Yetkililer, devletin başı, Yargıtay’ın kararını uygulamıyorsa kime güveneceğiz? O zaman ben de gidip adam öldürüp kaçayım. Nasıl olsa kanunlar uygulanmıyor." ifadelerini kullandı.

Amirleri Kerim Öz’ün bölgede para olmadığı için maaşların yatmadığı bilgilerini aldığını belirten diğer taşeron işçisi Halil İbrahim Bozdağ, hükümetin her gün televizyon kanallarında çözüm sürecinden bahsettiğini ancak işçileri unuttuğunu dile getirdi. Bozdağ, "Varsa, yoksa çözüm süreci. Eyvallah çözüm süreci, ya biz? Biz kime derdimizi anlatacağız? Hükümet diyor ki işsizlik yok, yoksulluk yok. Kim diyor yoksulluk yok. Tamam, çalışıyoruz ama para yok. İşte ceplerimi çıkartıyorum, bakın 25 kuruşum dahi yok. İş var ama açlık da var. Çünkü paramız yok, 1 ekmek alamıyoruz. Para alamadıktan sonra ne gereği var işin." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Karayollarında 9 yıl önce taşeron işçisi olarak temizlik kadrosundan işe başladığını belirten Ümit Baz, hiç yerleri süpürmediğini, eline çek pas almadığını ancak devletin yollarda yollarla ilgili her işini yaptıklarını, tabela işine de baktıklarını söyledi. İşe başladığı günden bugüne düzenli maaş alamadıklarından dert yanan Ümit Baz, yaklaşık 2 aydır maaş alamadıklarını ancak dertlerini anlatacak birilerinin de olmadığını söyledi. Baz, "Milletvekillerine seslenerek, taşeron işçilerinin maaşını ödeyemeyen bir millet isek, hiç de öyle bir millet olmasın. Belki bu hakkımızı aramamızdan dolayı yarın kapı dışı edilebiliriz. Derdimizi anlatmak da suç, kime güveneceğimizi bilmiyoruz. Başbakan Davutoğlu, arkadaşının cenazesine gidiyor. Kanallar haber yapıyor. Biz 9 yıldır ölüyoruz, cenazemize gelen yok." diye tepki gösterdi.

Karayollarının taşeron şirketin muhasebecisi tarafından temsilci olarak seçildiğini belirten Kerim Öz, maaşların 1 Nisan'dan önce ödeneceği bilgisini aldığını söyledi. Taşeron şirket muhasebecisi ile de görüşemediğini belirten temsilci Kerim Öz, ödenek olmadığından dolayı maaşların aksadığını iddia etti. Öz, kendisi de dâhil olmak üzere 35 işçinin maaşlarını alamadıklarını söyledi.

TAŞERON ŞİRKET İSMİ HER YIL DEĞİŞİYOR İDDİASI

Otoyol 5. Bölgeye bağlı Bahçe Bakım İşletme Şefliğinin taşeron işçileri, çalıştıkları şirket isminin her yıl değiştiğini belirtti. İşçiler, çalıştıkları şirketin sahibinin aynı olduğunu ancak kendilerine tazminat hakkı ödenmemesi için şirket isimlerinin her yıl değiştiğini iddia etti. Taşeron işçileri, her seçim öncesinde verilen vaatlerle kandırıldıklarını belirterek, bu seçimde de kandırılmak istemediklerini ifade etti.
İşçiler, Yargıtay’ın verdiği kararın uygulanarak kendilerinin kadrolu yapılmasını istedi.

Temsilci Kerim Öz, maaşlarının aksadığını belirten taşeron işçilerinin, her yıl şirket isimlerinin değiştiği iddiası hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Taşeron işçileri, her yıl şirket isimlerinin değiştiğini belirterek, şirket sahibinin aynı kişi olduğunu iddia ettiler. İşçilerin bugüne kadar Yıldız, HEM, LGP, Ferma, Yeşeren Grup, Evmen ve şimdi de Emkar Temizlik Şirketlerine bağlı olarak çalıştıkları bilgisi elde edildi. Taşeron işçileri, sürekli şirket isimleri değiştiği için tazminat hakkı elde edemediklerini iddia ederek, yetkilileri Yargıtay’ın verdiği kararı uygulamaya davet etti.