Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin sık yaşandığı Bursa’da, Sağlık Müdürlüğü tarafından, “Karbonmonoksit Zehirlenmelerini Önleme” paneli düzenlendi. Panele katılan vatandaşlara çekilişle karbonmonoksit dedektörü dağıtıldı.

Barış Manço Kültür Merkezi’nde Halk Sağlığı Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım Belediyesi, Makine Mühendisleri Odası, Bursagaz ve Bacader’in desteğiyle yapılan panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Nuray Çıkrıklar, panelle karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çekmek istediklerini belirtti. Bursa’da lodoslu havalarda soba kullanımına bağlı olarak karbonmonoksit zehirlenmelerinin sık görüldüğünü ifade eden Çıkrıklar, “Bu kapsamda özellikle Yıldırım ilçesinde vatandaşlarımızı bilgilendirmek istedik. Karbonmonoksit, sessiz ölüm dediğimiz ciddi bir sorunumuz. Ama önlenebilir bir durum. Tek yapmamız gereken lodoslu havalarda sobalarımızı yakmamak ve menfezlerimizi açık tutmak.” Dr. Çıkrıklar, konuya dikkat çekmek amacıyla okullarda seminerler düzenlediklerini ve Kur’an Kursları ile camilerde cuma namazı çıkışında vatandaşlara broşür dağıtıklarını sözlerine ekledi.

“LODOSLO HAVALARDA SOBANIZI YAKMAYIN”

Sağlık Müdürlüğü Araştırma ve Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürü Dr. Murat Derin ise karbonmonoksit gazını tarif ederken kavanozun içinde yakılan mum örneğini vererek, şöyle konuştu: “Şimdi siz bir ev düşünün, yanıyor. Baca var ama tıkalı, ya içinde kuş yuva yapmış, ya temizlenmemiş yada lodos ters basınç yapıyor. İçeride de hiçbir açıklık yok. Burası tıpkı kavanoz gibidir. Mumu da bir soma olarak düşünün, soba yanan yana bir süre sonra içerideki oksijeni tüketir ve içeri zehirli karbonmonoksit gazını vermeye başlar. Biz bacayı açık tutsak ve bacanın açık olduğu halde tıkalı gibi olduğu lodoslu durumda hiç yakmasak, oksijen girişi olacak. Yada içeride menfez dediğimiz, pencerede hava girişi olsa yine bu kısır döngü kırılacak. Alacağımız önlemlerin esası bu.”

Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da çok basit müdahalelerle sorunun üstesinden gelinebildiğini kaydetti. Bunun ihmal edildiğini ve ‘takdiri ilahi’ denilerek işin kadere havale edildiğini belirten Usta, “Kadere hepimiz inanıyoruz ama cüz-i irademizle yapacağımız basit tedbirlerle bu kazaları sıfıra indirmemiz çok mümkün.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, panele katılanlar arasında 50 kişiye çekilişle karbonmonoksit dedektörü, 5 kişiye ücretsiz baca temizliği ve 1 kişiye de baca tadilatı hediye edildi.