1995 yılında 1 TL'ye yöre halkına satılan Türkiye’nin ilk demir çelik sektöründeki entgre tesisi olan Kardemir A.Ş.'de 12. dönem toplu iş görüşmeleri mutlu sonla bitti. 3 bin 500 işçiye yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zamla bir işçinin maaşı ortalama 2 bin TL oldu.

Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş. ile Çelik-İş Sendikası arasında yürütülen 12. dönem toplu iş sözleşmesini yaklaşık yüzde 25-26’lık bir zamla tamamladıklarını belirtti.

Metal işçisinin sarı sendikada durmak istemediğini söyleyen Gül, "Geldiğimiz günden beri toplu sözleşmelerle ilgili sözlerimizi tutuyoruz. Geldiğimiz süreçte ülkemizin en iyi sözleşmesini yaptık. Burada bize popülist davrandığımızı söylediler. O gün inanmıştık ve kölelik akitlerini yırttık attık. O gün yüzde 42 gibi bir rakamla toplu sözleşmeyi imzaladık. bugün de çok iyi bir sözleşemeye imza atmanın mutluluğunu yaşıyorum." dedi.

Yüzde 3 ve 4 zam yapıldığı ülkede şimdi yüzde 53 gibi bir artış sağladıklarını anlatan Gül, şunları kaydetti: "Bu reel bir rakam, hayali bir rakam değil. Şimdi bu genç arkadaşlarımıza 2015 Temmuz ayında almak üzere yüzde 10,5 daha olmak üzere yeni bir zam aldık. Biz de zamsız bir sözleşme yok. Eski ücretlerle çalışan arkadaşlarımıza kıdem farkı olsun diye yüzde 15 gibi zam eklendi. İnşallah bu zamlarla birlikte bayram öncesi bayram ikramiyesi ve farklar ödenecek. Biz burada bir aileyiz. İyi bir sözleşme imzaladık. Sosyal haklara birinci yıl için tüm çalışanlara yüzde 14 ve ikinci yıl olarak yüzde 12 hak artışı sağlandı. İkinci yıl için enflasyon artı zam olarak yüzde 10’u geçecek şekilde anlaşıldı. Yaklaşık yüzde 25-26’lık bir zamla toplu sözleşmeyi tamamladık. Mevcut yapılan, toplu sözleşmelerin arasında en iyisi oldu. Yatırım yapılan ve borcu olan hızla büyüyen bir fabrikada işçi ücretlerinin yüzde 25-26 gibi rakamlarla artırılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum."