Züleyha Pamuk, AA muhabirine, devlete personel alımına ilişkin yapılan KPSS'de, öğretmen olmayı hayal eden 28 yaşındaki kardeşi Elif İşler'in, bir süre dershanede öğretmenlik yaptığını söyledi.
Kardeşinin öğretmen olarak atanmayı çok istediğini aktaran Pamuk, "2010'da beşinci kez sınava girdi. Sınavdan sonra bana arkadaşına gideceğini söyleyerek evden ayrıldı. Daha sonra arkadaşının yanına gitmediğini ve DSİ'ye ait sulama kanalına atlayarak intihar ettiğini öğrendik" dedi.

Pamuk, kardeşinin çok başarılı ve hırslı olduğunu belirterek, olayı hatırladığında içinin kan ağladığını ifade etti.

KPSS'den sonra intihar eden kardeşinin sürekli ders çalıştığını anlatan Pamuk, "Zor şartlarda üniversiteden mezun olan kardeşimin en büyük hayali atanıp annesini hacca göndermekti ancak olmadı. Olayı duyduktan sonra dünya başımıza yıkıldı. Kardeşim öğretmen olabilmek için zor şartlarda yıllarca emek verdi. Babasının durumu kötüydü, abi ve ablalarının desteğiyle okulunu bitirdi" diye konuştu.

- "Düşük puan alanlar atandı, o atanamadı"

Kardeşinin hakkının yendiğini savunan Pamuk, şöyle devam etti:

"Kardeşim, okurken bize, 'Herkes 3 öğün yemek yerken ben bir öğün simit yedim, okudum' diyordu. Bu şartlarda okulunu bitirdi. Kardeşimin hakkı yendi. Her sınavda kendisinden düşük puan alanlar atandı, o atanamadı. İnsanlardan dürüst olmalarını istiyoruz. Kardeşimin ölümüne neden olanlardan yüce Allah'ım hesabını soracak ancak bu dünyada da sorumluların bulunmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz. Haksızlık yaşanıyor, ancak biz sadece Allah'tan bekliyoruz. Yüce Allah'ım sabrımızın mükafatını ahirette verecek. Herkes cezasını ahirette çekecek er veya geç."

Pamuk, Feke ilçesinde yaşayan annesinin olaydan sonra çok kötü olduğunu ve Adana'ya gelemediğini anlatarak, yaşananların ailelerini yıprattığını ifade etti.

Elif İşler'in yeğeni İsmail Pamuk ise teyzesi gibi çok sayıda mağdurun bulunduğunu bildirerek, "Bunun bedelini kimi canıyla kimi ise başka türlü ödedi. Buna neden olanların ceza çekmesini istiyoruz. Teyzemin geri geleceğinden değil ancak bundan sonra başkaları mağdur olmasın, böyle usulsüzlükler olmasın" şeklinde konuştu.

- KPSS

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Bakanlar Kurulu kararıyla ilk olarak 2002'de ÖSYM tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konuldu. Sınavla, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi yapılıyor.

Devlete personel almak amacıyla 2010 yılında gerçekleştirilen sınavda usulsüzlük yapıldığına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturmada, sınav sorularının sınavdan önce örgütlü bir şekilde ele geçirilip dağıtıldığı, bu suretle atamalarda diğer adaylara göre öncelik elde edilerek haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak atama yapıldığı ve bu nedenle de yüz binlerce adayın haksızlığa uğratıldığı ileri sürülüyor.

 YÖK Denetleme Kurulunca hazırlanan rapora göre ise eğitim bilimleri alan sınavında 120 tam puan alan 350 adaydan 70'inin karı-koca olduğu, 23'ü arasında ise akrabalık bağı bulunduğu, 52'sinin aynı adres, apartman, site ya da sokakta ikamet ettiği belirlendi.