Tepeli pelikanların üreme alanı Büyük Menderes Deltası’nda yumurtadan 220 yavru pelikan çıkmayı başardı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Karina Dalyanı’nda yapılan Tepeli Pelikan sayımlarında toplam 4 ayrı kolonide 140 çiftin yuva kurdukları ve toplam da yaklaşık 220 yavrunun dünyaya geldiği tespit ettiklerini belirtti.

Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Tepeli Pelikan (Pelecanus crispus), Büyük Menderes Deltası, Gediz Deltası, Manyas ve Aktaş gölleri üreme alanları arasında yer alıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve EKODOSD işbirliğiyle yapılan çalışmalarla, pelikanların artış gösterdiği belirtildi. Karina dalyanı üreme alanlarında Tepeli Pelikanların sayımlarını yaptıklarını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Tepeli Pelikanlar’ın üreme başarısı sevindirici bir şekilde yüksek olsa da, üreme kolonisi civarında köpek, yırtıcı ve yaban domuzlarına ait ayak izleri tespit edilmiş olması önemli bir tehdittir. Yapılan koruma çalışmaları kapsamında, Büyük Menderes Deltası Karina Dalyanı’nda EKODOSD ve EGE Üniversitesi işbirliğiyle, Türkiye’nin Canı Hibe Programıyla, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nın desteklediği yapay üreme platformları yapılmıştı. Büyük Menderes Deltası’nda ilk kez denenen yapay üreme platformunda önemli bir üreme başarısı elde edildi. Bu alanda 15 çift Tepeli Pelikan ve 2 çift Gri Balıkçıln ürediği görüldü. Önümüzdeki yıl platform üzerinde 30-40 çift Tepeli Pelikanın üreyebileceği düşünülmektedir. Yapılacak planlamalarla, kıyı kordonunda tehdit altında olan kolonilerin daha güvenli olan yapay platformlara gelmesi için, önümüzdeki yıllarda çoğaltılması düşünülmektedir.” dedi.

Büyük Menderes Deltası’nda balıkçıların Tepeli Pelikanların üreme dönemlerinde hassasiyet gösterdiklerini de belirten Sürücü, “Karina balıkçıları pelikanlarla barışık içinde yaşamakta, hatta ekonomik değeri pek fazla olmayan balıkları pelikanlara sunmaktadırlar. Tepeli Pelikanlar koruma ve izleme çalışmalarının yanı sıra, pelikanları en iyi şekilde tanıtmak ve bir yandan da yerel ekonomiye ve bölge turizmine katkı yapmasını sağlamak için, Doğa Koruma ve Milli Parklar ve sivil toplum örgütleri işbirliğiyle, Doğanbey’de pelikan şenlikleri gibi etkinlikler ve turizme yönelik çalışmalar düşünülmektedir.” dedi.