Kayseri Valiliği’nde karla mücadele ve koordinasyon toplantısı yapıldı. Karla mücadele sırasında, kamuya ait mevcut araçların yetersiz kalması durumunda özel ve tüzel kişilere ait çekici, kurtarıcı ve vinçlerden yararlanılması kararı alındı.

Karla Mücadele ve Koordinasyon Toplantısı'nda, kış mevsimi ile olumsuz hava şartlarında alınacak bütün tedbirler gözden geçirilerek, ilgili birimler arasındaki koordinasyonun nasıl olacağı belirlendi. Toplantıda alınan karara göre, kış mevsimi süresince alınacak trafik önlemlerinde şehir içindeki cadde ve sokaklarda, tüm mahallelerde meydana gelebilecek olumsuz hava şartlarına karşı Büyükşehir, Melikgazi, Kocasinan belediye başkanlıkları, ellerinde bulunan mevcut karla mücadele araçları ile kar temizliği ve yol açma çalışmaları yapacak. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'nce şehir merkezinden Hisarcık yolunu takiben Erciyes'e giden yolun tamamı ve Erciyes Hacılar arasında bulunan ve Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanı dışında kalan yol bölümlerinin de kış mevsiminde olumsuz hava şartlarında oluşabilecek kar ve buzlanmaya karşı kar temizliği ve yol açma çalışmaları yapılacak.

Kış mevsimi süresince olumsuz hava koşullarında doğabilecek olumsuzluklara karşı Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri, kullanacakları araçların kışlık bakamlarını yaptıracak, olumsuz hava şartlarında vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemleri alacak. Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü, il genelinde sorumlu olduğu devlet kara yolları ve il yollarında olumsuz hava koşullarında meydana gelebilecek durumlarda elindeki karla mücadele araç ekipman ve personeli ile gerekli çalışmaları yapacak. DSİ 12. Bölge Müdürlüğü, il genelinde meydana gelebilecek olumsuz hava şartlarına karşı resmi hizmetlerde kullandıkları iş makineleri ile ihtiyaç duyulması halinde, karla mücadele çalışmalarına katılan diğer resmi kurumlara yardımcı olacak.

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü, kış mevsimi süresince yağmur, kar yağışı, tipi gibi durumlarda hava tahmin raporlarını bir gün önceden Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü'ne, Büyükşehir Belediyesi, Melikgazi ve Kocasinan belediye başkanlıklarının karla mücadele birimlerine, İl Jandarma Komutanlığı Trafik Şube Müdürlüğü'ne, İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne ve şehir içi Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne faks yoluyla bildirecek. Ayrıca, Pınarbaşı-Göksun yolu Dokuzdolambaç geçidi, Pınarbaşı-Gürün yolu Mazıkıran geçidi, Yeşilhisar-Niğde yolu Araplı geçidi, Kayseri-Sivas yolu Beştepeler geçidi gibi özel durumlu bölgelerle ilgili hava tahmin raporları kış mevsimi süresince Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü'ne bildirilecek.

Kış mevsimi süresince olumsuz hava şartlarında elektrik ağlarını sürekli kontrol ederek elektrik kesintisine karşı Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi ivedilikle gerekli önlemleri alacak. Kamuya ait mevcut araçların yetersiz kaldığı durumlarda ihtiyaç halinde özel ve tüzel kişilere ait çekici, kurtarıcı ve vinçlerden yararlanılacak.

Kayseri'yi diğer illere bağlayan devlet kara yolları üzerinde olumsuz hava şartları nedeniyle meydana gelebilecek yol kapanma durumlarında; Kayseri-Malatya devlet kara yolunun kapanması durumunda, Mimarsinan köprülü kavşağından Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince yolun kesilerek, bu istikametten gelen sürücülerin Kayseri-Sivas yolu istikametine yönlendirilerek Bünyan üzerinden Pınarbaşı istikametine gitmeleri sağlanacak. Kayseri-Nevşehir yolu (Avanos) kapanması durumunda Boğazköprü'den bu istikamete gidecek araçların Himmetdede-Kalaba yolu üzerinden gönderilmeleri, Ankara-Kayseri istikametinden Malatya-Sivas istikametine gidecek araçlardan, Boğazköprü istikametini kullanacak olanlar, bu istikamette olumsuz durum bir olduğunda zorunlu olarak Kuzey Çevre Yolu'nu, aynı şekilde Sivas-Malatya istikametinden gelenlerde şehir merkezi istikametine gönderilmeden aynı güzergahı kullanmaları sağlanacak. Kayseri-Ankara devlet kara yolu kapanması durumunda alternatif güzergah olmadığından, bu istikamete gidecek araçlar şehir merkezinde bekletilecek. Bu yollarda alınan tüm tedbirlere rağmen yol kapanma durumu olması halinde görev verilen kuruluşlarca komşu illere derhal bilgi verilerek araç göndermemeleri istenecek. Olumsuz hava şartlarında, Kayseri otogarı, Pınarbaşı ilçe merkezi, Yeşilhisar ilçe merkezi bekletilme noktaları olarak belirlenmiş olup, acil ve hayati durumlarda en yakın ilçe merkezleri ile akaryakıt istasyonlarında yolcuların bekletilmeleri sağlanacak.

Yaşanabilecek olumsuz hava şartlarında Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü'nden alınacak hava tahmin raporlarına bağlı olarak ilgili kolluk görevlileri sorumluk alanlarında gerek büyük gerekse küçük araçların yolda kalabileceği ihtimaline karşı riskli bölgelerde kurtarıcı özelliğine haiz araçları uygun bölgelerde bekletecekler. Özellikle Kayseri il merkezi ile Develi ilçe merkezini birbirine bağlayan kara yolunda daha önceki yıllarda yaşanan olaylar göz önünde bulundurularak Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve kolluk kuvvetleri sürekli iletişim halinde olacak.

Karla mücadele ve kurtarma faaliyetleri için resmi sivil kuruluşların iş makineleri ve imkanları topluca görevlendirilirken, yolcuların bekletilme noktalarında sağlık kontrollerinin yapılması için bekletilme noktası sorumlularınca yapılacak talep halinde İl Sağlık Müdürlüğü'nce ekip görevlendirilecek.