Almanya’da karnavalın önemli merkezlerinden olan Köln ve Düsseldorf, terör tehdidine rağmen kutlamalara devam etti. Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) karnavalları gösteri konvoyundaki araçların üzerinde dev siyasi mesaj taşıyan mizahi heykellerle tanınıyor. Bu karnavallarda daha önceki yıllarda Başbakan’dan Papa’ya kadar önemli isimler mizah konusu edilmişti. Paris olayları ile birlikte haftalarca öncesinden özellikle bu iki şehirdeki karnavalda İslam ve terörizmin konu edilip edilmemesi tartışma konusu olmuştu.

Çok farklı seslerin yükseldiği tartışmalarda bu konuya değinilmemesi kararı alınmasına rağmen bu konular işlendi, ancak İslam’a ve İslam Peygamberi’ne (a.s.) ilişilmedi. En çok dikkat çeken ise IŞİD ile El-Kaide terör örgütlerinin terör estirme konusunda birbiri ile yarıştığını gösteren dev heykeller oluşturdu. Başbakan Angela Merkel’in para siyasetini eleştiren tek gözlü heykeli de gözlerden kaçmadı.

İslam’a hakaret edileceği endişesi taşıyanlar ise bunun gündem yapılmamasını sevinçle karşıladı. Hazırlıklar öncesi Hz Muhammed’in (a.s.) konu edilmeyeceği açıklanmasına rağmen endişeler son ana kadar devam etmişti. Sadece Düsseldorf’ta bir milyon kişi karnaval için sokaklara çıktı.