Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon tonluk karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 12'sini karşılayan Adana'da umutlarını hasada bağlayan üretici, bu yıl hüsrana uğradı. Adana'da karpuzun bostanda 15 kuruşa bile zor alıcı bulduğunu belirten Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, rekolte fazlalığı nedeniyle çiftçinin bu sene kan ağladığını söyledi.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve karpuz üreticisi Cahit İncefikir, karpuz üreticisinin bu sene hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Karpuzun bu sene fazla ekildiğini vurgulayan İncefikir, kabak aşısı denilen fidelerle tonajının ve her yıl ekilebilirliğinin de arttığını ifade etti. Karpuzun çok ekimiyle birlikte arz talep dengesinin de değiştiğini anlatan İncefikir, arzın fazla olması nedeniyle piyasalarda ürünün bostanda kalmasına neden olduğunu vurguladı.

Karpuzun bostanda 10 kuruşa satılamadığını söyleyen İncefikir, “Üretici mümkün olduğu kadar karpuzunu geciktirmeye çalışıyor. Çok ciddi bir ekim var. Bu arada Türkiye’nin belirli yerlerinde de yağış olması tüketimi de azalttı. Karpuz tarlada bir türlü alıcısını bulamıyor çünkü gerçekten bir rekolte fazlalığı, ekim fazlalığı var.” ifadelerini kullandı.

Tarladaki fiyatın nakliye fiyatını da karşılayamadığına vurgu yapan İncefikir, “Bugün karpuzu 10-15 kuruşa verdiğinizde, bir metropole gittiğinde bunun nakliyesi başlı başına 15-20 kuruşu buluyor. İndiği yerlerdeki market fiyatı farklılığı alıcıyı da bir şekilde ürkütüyor. Dolasıyla nakliye de ayrı bir problem zaten. Özellikle mazot fiyatlarının bu denli yüksek olması da üretimden tüketime sofraya olan yolculuğa ayrı bir sekte vuruyor.” ifadelerini kullandı.