Kars'ın Digor ilçesinde yaşayan heykeltıraş Murat Alınak, Soma'da şehit olan madenciler için anıt yapacak.

Heykeltıraş Murat Alınak, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin talebi üzerine 25 Ağustos 2014'de 7 bin 500 metrekare üzerine, mimari tasarımını gerçekleştirdiği 'Soma Şehit Madenciler Anıtı' çalışmasının mimari tasarımının görsellerini hazırladı. Alınak, tasarımı başta Türkiye Müteahhitler Birliği olmak üzere Manisa Valiliği, Manisa Büyük Şehir Belediyesi ile paylaştığını belirterek, Soma Kaymakamlığı, Soma Belediyesi ve diğer birçok sivil toplum kuruluşları tarafından mevcut proje tasarımının beğeni aldığını açıkladı.

Tasarladığı bu taslağın, klasik tarzda bir eser olacağını aktaran heykeltıraş Alınak, "Bu mimari tasarımda tamamıyla Türk İslam sentezinin geleneksel değerlerine sadık kalarak, Türk anıtsal mezar geleneğine uygun olarak, prensipler gereği dini temayüller ışığında, dini ve ahir formel (biçimsel) değerleri ön planda tutmaya çalıştım. Ayrıca Soma Şehit Madenciler Anıtı için çağdaş ve modern üslupta yeni bir anıt daha tasarladım. Bir sanatçı olarak O büyük faciada Allah’ın rahmetine kavuşmuş 301 madencimizin manevi değerlerine layık bir eser ortaya koymak istedim. Ruhları şad olsun ve artık bir daha Soma ve Ermenek faciaları sadece ülkemizde değil dünyanın hiçbir köşesinde de yaşanmasın." dedi.

MİYAZAKİ'NİN BÜSTÜNÜ YAPMIŞTI

Heykeltıraş Murat Alınak(45), 23 Ekim 2011'de Van'da meydana gelen deprem felaketinin ardından oluşan artçı sarsıntılar sırasında hayatını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki'nin büstünü de yapmıştı. Alınak, İl Trafik Komisyonu kararıyla Kars Belediyesi tarafından kaldırılan ve ulusal boyutta gündeme gelen 'Kars Kazı' heykelinin de heykeltıraşıydı.